Afbeelding

Raad van State: Aldi mag niet open op Bosschendijk

OUDENBOSCH - De Aldi zal haar deuren niet openen op de Bosschendijk. Dat heeft de Raad van State woensdagmiddag bepaald. Hiermee lijkt een einde te komen aan jarenlang getouwtrek. De proceskosten van Aldi moeten echter wel vergoed worden, omdat jarenlang aan het plan is gewerkt en de keten werd aangemoedigd. Vanuit de politiek komt nu de druk om snel een invulling te vinden voor het verpauperde Handelscentrum én om Aldi alsnog binnenboord te houden.

DOOR VERA DE GEUS


Op 14 maart 2018 is al een overeenkomst gesloten met Aldi voor het realiseren van een nieuwe supermarkt aan de Bosschendijk in Oudenbosch. Belangrijk hierbij was dat er een goede invulling gevonden moest worden voor de achterblijvende locatie aan de Oost-Vaardeke. Die invulling werd gevonden in Boekenvoordeel waardoor een en ander in gang gezet kon worden.



Weerstand

De weerstand onder lokale ondernemers was echter groot en de gemeenteraad stak uiteindelijk een stokje voor het supermarktplan. Hierop stapte Aldi naar de Raad van State. Tevergeefs, want deze oordeelt dat de gemeenteraad terecht in heeft gegrepen. De proceskosten van Aldi moeten echter wel vergoed worden, omdat jarenlang aan het plan is gewerkt en de keten werd aangemoedigd.


Inspanningen

Gisela van Beek, van Lokaal Halderberge, spoort het college direct in actie te komen. "Na een voor alle betrokken partijen langlopend proces, waaraan veel geld en moeite is gespendeerd, is helaas de wens voor relocatie van Aldi - onder voorwaarden - naar het Handelscentrum aan de Bosschendijk van de baan. Daarmee is echter de wens van Aldi om in Halderberge/Oudenbosch uit te breiden naar een volwaardige discountsupermarkt misschien nog niet van de baan. Inmiddels zijn we al weer járen verder ná de realisatieovereenkomst tussen college en Aldi. De wereld draait door. Het kan zijn dat er in de fysieke ruimte inmiddels wel ergens mogelijkheden bestaan of kunnen ontstaan die passen bij de uitbreidingsplannen van Aldi." Van Beek vraagt zich af in hoeverre het college alsnog inspanningen wilt leveren om Aldi te behouden voor Oudenbosch.


Verpauperd

Ook vraagt ze zich af welke lessen eruit getrokken worden: "We willen voorkomen dat een ondernemer opnieuw een zo lang lopend proces als voorheen moet lopen met uiteindelijk 0 op rekest", zegt ze.


Ook wil ze weten wat B&W gaat doen om het terrein van het Handelscentrum aan de Bosschendijk een nieuwe invulling te geven. "De entree van Oudenbosch en het bedrijventerrein Bosschendijk zien er nu niet uit door een verpauperd gebouw. Inwoners uit Oudenbosch en ondernemers op het bedrijventerrein verdienen een beter aanzien dan hetgeen nu het geval is. Aldi kan daar uiteindelijk niet, wat kan daar wel?", besluit ze. [n]


'De entree van
Oudenbosch en het bedrijventerrein zien er nu niet uit door een verpauperd gebouw.'