Afbeelding
Foto: Shutterstock

Onrust over afschaffen Splesj-abonnement

HOEVEN - Het afschaffen van de zwemabonnementen voor Splesj heeft voor een stortvloed aan reacties gezorgd. Volgens Molecaten-directielid Tim Slager wil men, met name vanwege de coronamaatregelen, de drukte beter reguleren. Of het volgend zwemseizoen voor buurtbewoners wel weer mogelijk wordt om een abonnement aan te schaffen, is nog maar de vraag. "Aan het einde van het seizoen gaan we evalueren en maken we daar een keuze in. We kijken daarbij naar de drukte, maar ook naar de zwembeleving”, zegt hij.

DOOR VERA DE GEUS


Voor het eerst sinds jaren is het niet meer mogelijk om een zwemabonnement voor Splesj te nemen. Waar mensen uit de omgeving eerder voor een relatief laag bedrag naar hartenlust konden zwemmen in het voormalige Bosbad, moeten zij nu van 10 juli tot en met 5 september 17 euro per persoon per dag betalen. In het voor- en naseizoen kost een dagticket in het weekend 12.50 euro. Een middagkaartje kost respectievelijk 9.50 euro. De goedkoopste optie is een middagkaartje op een doordeweekse dag in het voorseizoen (tot en met 9 juli). Daarvan is de prijs 7.50 euro per persoon.


Dagkaartje

Zeker nu het mooie weer haar intrede heeft gedaan, staat social media vol met reacties van inwoners van Halderberge die de keuze enorm betreuren. ‘Geen abonnement....dus ook geen Bosbad! Jarenlang hebben de kinderen genoten en dan wordt ineens het zwemplezier dat ze daar bijna elke dag hadden afgenomen. Zeer triest!”, zo is één van de openbare reacties. Ook de politiek reageert. Met name Jean-Marie Frerichs van de VVD heeft het college een brief gestuurd in de hoop dat het college iets kan betekenen voor de inwoners. Hij spreekt van een behoorlijke ophef over de aangekondigde entreeprijzen. “In de zomerperiode kost een dagkaartje maar liefst 17 euro. Nu zijn dagkaartjes altijd al aan de hoge kant geweest, maar was er de mogelijkheid voor abonnementen. Nu dat niet zo is, maken we ons zorgen over de impact op het zwemplezier van vele Halderbergse gezinnen, de inbreuk op de ontmoetingsfunctie van Halderbergse tieners én de binding van Halderberge met één van onze recreatieve trekpleisters.”


Halderbergse gezinnen

Het raadslid wil weten of het college bekend is met of betrokken is geweest bij deze beslissing van Molecaten. Ook vraagt hij of het college bereid is in gesprek te gaan met de directie om bijvoorbeeld voor Halderbergse gezinnen een uitzondering te maken. “Het behoeft geen uitleg dat vele Halderbergse gezinnen het waterpark links zullen laten liggen als er telkens 17 euro per persoon per dag betaald moet worden”, aldus Frerichs die hoopt dat het afsluiten van abonnementen voor Halderbergse gezinnen en jongeren in 2022 wel weer ‘gewoon’ mogelijk is.


Flexibel

Volgens Tim Slager, directielid van Molecaten, is dat nog maar de vraag. "We hebben deze keuze gemaakt en gaan aan het einde van het zwemseizoen evalueren. De keuze om geen abonnementen uit te geven is in eerste instantie corona-gerelateerd om de drukte te reguleren. Natuurlijk zijn er bepaalde opties om dat ook met abonnementhouders te combineren, maar die keuze is voor die seizoen niet gemaakt. Misschien komen de abonnementen in 2022 terug, misschien niet. We kijken daarbij ook naar ene stukje zwembeleving. Met de flexibele prijzen hopen we omwonenden toch de mogelijkheid voor een middagje zwemmen te geven. Er wordt gesuggereerd dat dat te duur is, maar we kunnen niet in iemands portemonnee kijken.” [n]