Orgelpijp Koraal
Orgelpijp Koraal Foto:

Orgelpijp Koraal Object van de maand juni

OUDENBOSCH - Tot de natuurhistorische collecties van het NVMO behoort ook een aanzienlijke collectie koralen. Daartoe behoort dit prachtige rode stuk Orgelpijp Koraal (Tubipora musica). Waarom het zo genoemd is, wordt snel duidelijk als je dit koraal van dichtbij bekijkt.


Koraal is een verzamelnaam voor zeedieren van de klasse Anthozoa of bloemdieren. Ze zijn enkele mm groot, worden ook poliepen genoemd en lijken wel op kleine zeeanemonen, waar ze ook verwant aan zijn. Veel koralen leven in kolonies en maken een uitwendig kalkskelet aan en vormen zo koraalriffen. De koraalpoliepen leven symbiotisch met algensoorten die het koraal hun kleur geven. Helaas worden veel koraalbanken bedreigd door opwarming van de aarde, sommige vismethodes, intensief duiktoerisme, illegaal oogsten van koraal voor sieraden etc. Zo is het oranjerode edel- of bloedkoraal (Corallium rubrum), afkomstig van de Middellandse Zee, altijd gewild geweest en duur en zeldzaam.

Vanwege de intense en permanente kleur en glans worden kostbare koraalskeletten sinds de oudheid geoogst voor decoratief gebruik. Koraaljuwelen zijn gevonden in oude Egyptische en prehistorische Europese graven. Het was vooral populair tijdens het Victoriaanse tijdperk. Tegenwoordig is bloedkoraal beschermd en worden er geen nieuwe sieraden meer mee gemaakt. Als rode koralen afbreken in de zee kunnen roze stranden ontstaan, zoals het "Spiaggia Rosa” op het Italiaanse eiland Budelli, voor de kust van Sardinië. Het maakt deel uit van een beschermd Maddalena Nationaal Park, en werd tot april 2021 bewoond door een bejaarde Italiaan, Mauro Morandi. Hij woonde al decennia helemaal alleen als opzichter op het eiland Budelli.

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch is weer open, dus kom dit stuk Orgelpijp Koraal met eigen ogen bekijken![n]