Autozegening Hoeven ook in deze tijd de moeite waard

HOEVEN - De autozegening in Hoeven is voor het eerst georganiseerd op 20 november 1927. De toenmalige pastores waren bezorgd voor de steeds grotere gevaren in het verkeer en het veelvuldig gebruik van mascottes om tegen die gevaren beschermd te zijn.


Bisschop Hopmans wilde dit bijgeloof tegengaan door de verering van Sint Christoffel te bevorderen. In Hoeven kreeg hij gehoor. De zegening kon gelden voor alle voertuigen die in het verkeer werden gebruikt.

Naast Hoeven organiseerde men ook in Bergen op Zoom en Breda een soortgelijke zegening.

Toen in 1969 Sint Christoffel van de heiligenkalender verdween, bleef alleen in Hoeven deze traditie doorgaan. Terecht deed men vanuit Hoeven een beroep op Rome zodat de verering van deze heilige mocht blijven bestaan. Ook in deze tijd blijft zo’n sterk gebruik de moeite waard.

Het is goed om te ervaren dat wij niet alles zelf in de hand hebben. De autozegening mag ons bewust maken van onze verantwoordelijkheid in het verkeer. Daarom mogen ook fietsen en andere (motor)voertuigen deze zegening ontvangen. De zegening is geen magische handeling in de zin van ‘nu kan mij niets meer gebeuren’. Ze gaat veel dieper. Ze betekent een oproep aan u en mij om onze verantwoordelijkheid in het dagelijkse verkeer serieus te nemen. Moge de zegening op voorspraak van Sint Christoffel ons allen goed doen.


3 en 4 juli

Wij zien u graag op het kerkplein van de St. Jan de Doperkerk in Hoeven op zaterdag 3 juli tussen 14.00 uur en 16.00 uur of op zondag 4 juli na de eucharistieviering die om 9.30 uur begint.[n]