Kat in ‘t bakkie


Een kat is er de oorzaak van dat twee buren elkaar negeren. Een van beide wil dat graag veranderen. Deze meneer De Vries heeft om buurtbemiddeling gevraagd en met hem voeren de bemiddelaars het eerste gesprek. Wat is er aan de hand? Na het overlijden van een mevrouw uit de buurt is haar kater bij meneer De Vries komen aanlopen.

Omdat hij maar bleef komen, heeft hij zich over hem ontfermd. Na een poosje blijkt dat de kat bij de buren van twee huizen verderop naar binnen sluipt door het kattenluikje. Vervolgens jaagt hij -letterlijk- de katten die daar thuishoren op de kast. En eet alle bakken leeg. De buurvrouw vraagt meneer De Vries daarom om zijn kater binnen te houden.

'Buurvrouw dreigt kat te vangen en 60 kilometer verder uit te zetten'

“Ik heb het echt geprobeerd”, verzucht hij, “maar de kat vernielt de gordijnen. En hij gaat overal plassen. Weet je hoe erg dat stinkt?” De kat mag dus weer naar buiten. Maar daarmee komt ook de overlast voor de buren terug. De buurvrouw dreigt de kat te vangen en 60 kilometer verderop uit de auto te zetten. En dat schiet natuurlijk in het verkeerde keelgat bij het baasje. De buren kijken elkaar nu met de nek aan.

De buurtbemiddelaars gaan na dit verhaal proberen de geplaagde buurvrouw te spreken. Ze is thuis, maar ze is niet in de stemming om over de katten te praten. Ze heeft wel iets anders aan haar hoofd. Haar vader heeft drie dagen eerder een heel nare val gemaakt, vandaar. Als ze vertellen dat haar buurman het heel naar en verdrietig vindt dat ze elkaar niet meer spreken, draait ze bij. Ze stemt in met een gesprek op een neutrale plek, dat door de buurtbemiddelaars wordt geleid.

'Een speciaal
kattenluik'

Meneer De Vries begrijpt dat zijn kat overlast geeft, en wil daar graag wat aan doen. De buurvrouw snapt dat de kat niet binnen te houden is. Ze besluiten samen een speciaal kattenluik aan te schaffen dat de ID-chip van de eigen katten herkent. Andere katten kunnen dan niet meer naar binnen. Zo gezegd, zo gedaan. En de buren maken weer een praatje als ze elkaar tegenkomen.[n]

Buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die zich neutraal opstellen. Ze luisteren eerst goed naar de verhalen van beide partijen afzonderlijk en begeleiden daarna een gezamenlijk gesprek.