Zouaven in actie
Zouaven in actie Foto:

Meer over herkomst straatnamen in Zouavenmuseum

OUDENBOSCH - Wanneer u woont in een van de straten in Oudenbosch met Italiaans klinkende namen, dan weet u waarschijnlijk waar deze welluidende straatnamen van zijn afgeleid. De betekenis van deze straatnamen is sterk verbonden met de religieuze geschiedenis van Oudenbosch.


Wilt u meer weten over de herkomst van deze straatnamen en hoe de geschiedenis van Oudenbosch zo verwant is met die van Rome, dan is er nu weer de gelegenheid om een bezoek te brengen aan het unieke Zouavenmuseum in Oudenbosch, gevestigd in het monumentale pand aan de Markt 31. In dit voormalig raadhuis uit 1776. Nu het weer mogelijk is om bezoekers in het museum te ontvangen en om een antwoord te hebben op de groeiende belangstelling voor vakantie in het eigen land en om een antwoord te hebben op de interesse in de geschiedenis van de eigen woonomgeving, hebben de medewerkers van het museum de afgelopen Coronaperiode gebruikt om meer vrijwilligers te werven, dit om de openingstijden van het museum te verruimen. In de periode dat het museum gesloten was, zijn er nieuwe vrijwilligers bijgekomen, die zich hebben aangemeld om zich als gastheer/vrouw of als rondleider in te zetten. Wanneer er meer belangstellenden zijn om zich hiervoor als vrijwilliger in te zetten dan kunt u contact opnemen met een van de bestuursleden (zie website). Samen met de Gidsen van Saint-Louis vertellen zij het verhaal van de unieke geschiedenis van wat zich heeft afgespeeld in de 19e en 20e eeuw in en rondom het instituut Saint-Louis, ieder vanuit zijn eigen historie en beleving. In het najaar van 2020 bleek er grote belangstelling te bestaan om het cultureel erfgoed van Oudenbosch te bewaren, blijkens een spontane actie van de plaatselijke bevolking om het voormalig internaat Sint Anna te behoeden voor sloop. Toen bleek wederom dat Halderberge in het algemeen en Oudenbosch in het bijzonder, een aantal bijzondere 'historische pareltjes' heeft binnen haar gemeentegrenzen. Wanneer al deze afzonderlijke unieke objecten, musea en instellingen met elkaar een historisch verhaal kunnen vertellen, dan geeft dit de grote culturele en historische waarde aan van deze regio; een geschiedenis, die bewaard moet blijven voor de komende generaties.

U kunt het museum bezoeken op dinsdag, woensdag donderdag en zondagmiddag. Voor groepen en rondleidingen kunt u altijd een afspraak maken. Meer informatie: www.zouavenmuseum.nl[n]