Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Briljanten bruiloft voor Leo en Riet

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN - Leo de Bont (91) en Riet Martens (88) waren zaterdag 26 juni maar liefst 65 jaar met elkaar in de echt verbonden. Ze hebben elkaar leren kennen bij het dansen in café van Aalst in Roosendaal, in die tijd een bekende uitgaansplek voor de jeugd. Sinds anderhalf jaar wonen ze in Wozoco Kroonestede, waar een briljanten huwelijk nog niet eerder is voorgekomen.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Trots laten ze de felicitatiebrieven van de Commissaris van de Koning én van de Koning zelf zien. “En de burgemeester is langs geweest. Hij bracht een prachtige bos bloemen mee, een kopie van onze originele trouwakte en had bovendien alle tijd. Zo hebben we gezellig anderhalf uur zitten keuvelen met elkaar,” vertellen ze direct bij binnenkomst.

Huwelijksreis

Getrouwd en gefeest werd er 65 jaar geleden in Sprundel waarbij de ouderlijke boerenstal van Riet was schoongemaakt. Het feest duurde de gehele nacht en de huwelijksreis ging per fiets, met Riet achterop, naar hun woning in Etten-Leur. Daar Riet vergeten was om boodschappen te doen, begon het echtpaar letterlijk met niks. Hard werken hoorde bij de opvoeding. Zo diende Riet bij een dokter en een schoolmeester en pakte Leo alles aan om de kost te verdienen. Al op jonge leeftijd begon hij voor zichzelf aan huis met een boomkwekerij. Eind jaren zestig werd besloten om nieuw te gaan bouwen aan de Bosschendijk en daar is uiteindelijk het familiebedrijf Tuincentrum De Bont ontstaan.

Balzaal

Na hun pensionering hebben ze nog zo’n 25 jaar zelfstandig gewoond. De laatste jaren ging dat niet meer en sinds februari vorig jaar wonen ze met veel plezier in Kroonestede. “We hebben hier niet te klagen, worden goed verzorgd en hebben nog nooit zó mooi gewoond. Het lijkt wel een balzaal zo groot,” lacht de bruidegom. “Net na onze verhuizing brak corona uit en zaten we direct opgesloten. We hebben wel een jaar binnen gezeten, dat was minder leuk. Alleen onder het balkon en door het raam konden we nog met elkaar buurten. Met het feest zagen we elkaar voor het eerst weer allemaal samen,” merkt Riet op.

Uitgebreide dis

Gefeest werd er op Kroonestede zelf met de vijf kinderen, tien kleinkinderen en negen achterkleinkinderen met aanhang. Tevens werd daar een heilige mis gehouden. De broers en zussen van het briljanten echtpaar werden een dag later ontvangen in restaurant Het Wapen van Nassau in Rucphen. Een uitgebreide dis hoort er volgens het briljanten paar bij anders is het geen feest. “Ik ben de oudste uit een gezin van twaalf kinderen. Op mijn broer Kees na, die een paar jaar geleden overleden is, zijn ze allemaal nog in leven,” vertelt Riet. Leo komt uit een gezin van tien kinderen, waarvan nog een zus en twee broers in leven zijn.

Scherven

Buiten wat fysieke ongemakken en wat vergeetachtigheid is het echtpaar nog in goede gezondheid, vullen ze elkaar aan en zorgen, zover dat ze kunnen, nog goed voor elkaar. Leo kruipt nog regelmatig in de recreatieruimte op de fiets, waarbij het apparaat hem de keuze biedt waar hij zijn ritje wil maken. Vaak kiest hij ervoor om dan door Antwerpen te rijden. “Zo kom je nog eens ergens.” Plotseling valt tijdens het gesprek een potje met ouderwetse centen door een windvlaag kapot. “De burgemeester zei bij het afscheid al ‘tot over vijf jaar’, daar hebben we helaas zelf niets over te zeggen, maar deze scherven gaan ons zeker geluk brengen,” zeggen ze tot slot.