Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Wijwater voor veilige kilometers

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN - Afgelopen weekend was de laatste keer dat de autozegening bij de kerk van Sint Jan de Doper plaatsvond. Diverse automobilisten en enkele fietsers werden door diakens Frank van Gerven en Michael Bastiaansen in naam van Sint Christoffel gezegend voor een behouden reis en het maken van veilige kilometers. Aan de jaarlijkse traditie van autozegening in Hoeven, een van de weinige plaatsen waar dit nog plaatsvindt, komt met de verkoop van de kerk en ombouw tot cultureel centrum overigens nog geen einde.

Christoffel wordt al eeuwenlang beschouwd als schutspatroon van de reiziger. Daarom  werd op 9 november 1927 in Hoeven door pastoor de Hoog, op advies van bisschop P. Hopmans, de Sint Christoffelbond opgericht en besloot men om door middel van autozegening in te spelen op het groeiend aantal verkeersslachtoffers. Daarmee werd Hoeven tevens een belangrijk centrum van de Christoffel-devotie. Omdat de nieuwe parochiekerk, voorzien van een speciaal voor de autozegening bestemd tracé en aangepast voorplein in de vorm van een hoefijzer, pas in 1929 gereed kwam, werden op zondag 20 november 1927 de eerste auto’s gezegend op het plein voor het grootseminarie.“En het zou best wel eens kunnen dat met het verplaatsen van de diensten naar Bovendonk de autozegening daar wellicht ook naartoe gaat, maar hoe en wat weten we nu nog niet. Wel is zeker dat we ermee doorgaan,” laat coördinator autozegening Henny Blom weten. Hoewel de naamdag van Christoffel op 24 juli valt is destijds, mede door de vakantie, de autozegening verplaatst naar het weekend waarin het feest van Jan de Doper, de naamgever van de kerk gevierd wordt.

Overtuiging

De jaren vijftig en zestig waren de hoogtijdagen van de autozegening, waarbij de straten van Hoeven vaak vol stonden met (vracht)auto’s die uit de verre omgeving kwamen. In 2021 is de belangstelling uiteraard een stuk minder geworden, maar toch laten tientallen mensen, zeker niet alleen maar uit Hoeven maar uit de hele omtrek tot zelfs in België toe, hun auto nog met volle overtuiging zegenen. Er staat zelfs even een kleine rij. Maar Frank van Gerven voelt zich niet gehaast en geeft elke automobilist dezelfde behandeling. Zo staat het echtpaar Dictus uit Oudenbosch ook even te wachten op de zegening en het wijwater.  “Dit doen we nu voor het vijfde of zesde jaar, hier voelen we ons lekker bij en het helpt om rustig te blijven.” Ze schrikken zichtbaar als ze horen dat het voor de laatste keer is. “Waar is het volgend jaar dan?”

Fietsbel

Na een kort gebed en de zegening met wijwater door de diaken krijgt iedereen nog een bidprentje in de handen gestopt. Daarnaast kan men de kapel in de kerk die ter ere van Christoffel gebouwd is nog bezoeken, een donatie doen en een souvenir in de vorm van een kaars, sleutelhanger of fietsbel aanschaffen. Emmy van Rijsbergen uit Oudenbosch was vorig jaar te laat om haar nieuwe auto te laten zegenen, maar dit jaar is ze wel van de partij. “Het is voor mij de eerste keer en ik vind het wel apart ja. Dadelijk ga ik nog even terug om een fietsbel met de beeltenis van Christoffel erop te kopen,” zegt ze. Theo Lips uit Etten-Leur is een vaste klant. “Dit doe ik elk jaar. Misschien al wel voor de dertigste keer zelfs. Ik doe dit vooral omdat ik erin geloof dat het mij veilige kilometers brengt. Ik weet zeker dat het helpt want ik heb nog nooit wat gehad,” lacht hij. “Dat moet ik trouwens wel even afkloppen. Je moet toch vooral zelf op blijven letten hé.”