Afbeelding

Geluksbeeld van het Bobo-volk object van maand juli

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Elke maand stelt het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch een bijzonder object in de schijnwerpers. Deze maand: een geluksbeeld van het Bobo-volk.

31 Juli is het de Internationale Dag van de Afrikaanse Vrouw. In 2009 door de Afrikaanse Unie in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen, die het op dit continent niet altijd even gemakkelijk hebben. Deze maand is in ons museum een krachtig vrouwelijk beeld de binnenkomer bij de collectie Afrikaanse houtenbeelden en maskers.

Het is een geluksbeeld van het Bobo-volk. Deze ethnische groep wordt ook wel Bobo-Fing genoemd en leeft in Burkina Faso en een deel van Mali. Het beeld is gesneden uit lichtgekleurd hout. Het patina is naturel. Het vrouwenfiguur is zittend op een rond blok afgebeeld, met een pijp steunend op de grond in de hand. Het hoofdhaar valt in evenwijdige strengen naar achteren. Het beeld is versierd met eenvoudige littekentatoeages in het gezicht en één oorring.


De bobo is een volk dat met name uit boeren bestaat, het heeft een rijke historie aan verscheidene rituelen. Afbeeldingen van oude wijze vrouwen werden door de Bobo in woonhutten geplaatst om geluk te brengen in de familie. Het zorgt voor de vervulling van gevraagde wensen en gunsten, zoals een goede reis, een goede oogst, kinderrijkdom, gezondheid, rijkdom en welvaart.

Tickets
Sinds juni mag het NVMO haar deuren weer openen. Kom langs en ontdek naast dit beeld ook enkele andere beelden die we niet eerder ten toon stelde. Neem een kijkje in de opgeknapte gehoorzaal. De gehoorzaal heeft als thema ‘Panta Rhei’ meegekregen, een zaal van verandering. En geniet van alle pracht die de natuur ons te bieden heeft. Kaartjes zijn gemakkelijk online te bestellen via onze website of Visit Halderberge. Uiteraard kan het museum ook spontaan bezocht worden, tickets zijn ook ter plaatse offline verkrijgbaar. In de zomermaanden is het museum naast woensdag- en zondagmiddag ook open op de zaterdagmiddag.