Afbeelding
Foto:

Crose is er ook ter bescherming van omwonenden van Breda Airparc

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

BOSSCHENHOOFD - Breda International Airport in Bosschenhoofd, in de volksmond nog altijd Seppe. Slechts 2100 inwoners, maar wel een eigen vliegveld. Voor de één de plaatselijke trots, de ander verafschuwt iedere vliegbeweging. Een steeds grotere speler in de luchtvaartwereld, maar qua bedrijfsvoering wel met beide voeten op de grond. De Commissie Regionaal Overleg Seppe Airport (Crose) is ingesteld om de ontwikkelingen rondom Breda International Airport te volgen. In deze wettelijke en onafhankelijke adviescommissie zijn onder meer omwonenden en gemeenten vertegenwoordigd. 

“Er is altijd ruimte voor verbetering. De voornaamste taken van ons zijn advies en voorlichting geven over het milieu rondom de luchthaven,” zegt nieuwe voorzitter Joyce Willems-Kardol. “Hiervoor heb ik een visiedocument opgesteld waarbij ik mij hoofdzakelijk wil inzetten voor het vergroten van de zichtbaarheid door betere communicatie, om een grotere dienstverlenende rol in te nemen en om pro-actiever te worden. Nu kunnen mensen voor informatie alleen nog maar terecht op de website van de provincie, daarom zijn we ook bezig om een eigen website te ontwikkelen.” 

Ondanks de strenge regelgeving voor luchthavens komen er toch nog regelmatig klachten die vooral betrekking hebben op geluidsoverlast. “Als commissie analyseren we deze klachten, maar ook mogelijke risico’s, incidenten en ongevallen hebben onze aandacht. Klachten kunnen overigens naast de luchthaven zelf worden ingediend bij de MilieuKlachtenCentrale van de provincie.” Recent heeft de Crose een advies uitgebracht over de vernieuwing van de vergunning. “We hebben geconstateerd dat er een handhavingsgat is en geadviseerd om het besluit aan te passen ter bescherming van de omwonenden. Dit wordt door de provincie in het najaar behandeld.” Na acht jaar neemt de Crose afscheid van mevrouw Mattie Dams, de Halderbergse vertegenwoordiger van de omwonenden. “Via deze weg wil ik haar bedanken voor haar bijdrage. Nieuwe leden zijn van harte welkom.” Als u Halderberge in de Crose wil vertegenwoordigen stuur dan een mail naar pvgelder@brabant.nl