Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Wilfried heeft zeker al duizenden films gezien

OUDENBOSCH - Op maandag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. De Halderbergse Bode zet de zeven gedecoreerden in onze gemeente, allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, in het zonnetje. Deze week aandacht voor Wilfried van Dongen  (59), een van de drie gezichten van Filmtheater Fanfare.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS


Al vanaf 1989 en tot op de dag van vandaag is Wilfried, samen met het echtpaar Ad en Dian Uijtdewilligen, betrokken bij het organiseren en verzorgen van filmavonden. Eerst bij Fidei et Arti en, na onenigheid, vanaf 2005 als zelfstandig Filmtheater Fanfare. Gedraaid werd er eerst in de aula van De Vossenberg en sinds een jaar of zes in de Utopiazaal van het Markland College. “We moesten weg bij Fidei et Arti, maar ons trouwe publiek wilde beslist een doorstart maken. Fanfare is genoemd naar de bekende film van Bert Haanstra waarbij twee fanfares uit een dorp onenigheid krijgen.” Naast films was Wilfried ook medeorganisator van koffieconcerten, literaire avonden, theater- en kindervoorstellingen en exposities. 


Filmgek

“Ad Uijtdewilligen kende ik al van het toenmalige Thomas More College, waar hij mijn wiskundeleraar was en van zwemvereniging Daphnia waar hij een ploeggenoot in het waterpoloteam was,” gaat Wilfried verder, in het dagelijks leven eveneens wiskundeleraar. “Ad deed al films draaien op Thomas More en ging voor Fidei et Arti een culturele commissie vorm geven. Hij vroeg mij om te helpen en zo ben ik er ingerold.” Iemand die in de beginjaren hulp nodig had, deed nooit tevergeefs een beroep op hem. “Ik was eigenlijk op de avonden zelf altijd aanwezig. Of je bent filmgek óf je wordt het wel door dit te doen,” lacht hij. “Het leukste wat ik in al die jaren meegemaakt heb is een optreden tijdens het eerste lustrum van Fanfare van Voice Male, een Belgische a-capella groep die filmmuziek zong.”


Voorbereiding

Elke donderdagavond is het filmavond in huize van Dongen. “Mijn vrouw Jacqueline gaat ook wel eens mee, maar op die avond heb ik beslist geen tijd voor haar. Het leukste op zo’n filmavond vind ik de sociale contacten. De meeste bezoekers komen geregeld en leer je steeds beter kennen. Die gesprekjes zijn goed om ideeën op te halen en voor feedback.” Voordat een film gedraaid wordt, heeft Wilfried er al vele uren voorbereiding in zitten. “Het duurt een paar uur om de film digitaal ‘binnen te halen’, dan kies ik de trailers, zoek het juiste pauze-moment, bepaal de muziek, doe wat kassawerk, help mee in de foyer en zo verder. En na afloop uiteraard alles weer schoon en opgeruimd achterlaten.”


Radio

"Die maandag had ik een afspraak bij de tandarts. Mijn vrouw schrok en vroeg, wat ze anders nooit doet, hoe laat dat was. Gelukkig bleek dat pas na twaalven te zijn. Ondertussen was ik samen met mijn broer bij mijn vader bezig, tot hij me plotseling mee naar huis nam. Onderweg hoorde ik op de radio dat de lintjesregen bezig was. ‘Het zal toch niet waar zijn?', dacht ik bij mezelf. Ja dus! De burgemeester was er al eerder dan ik en stond op me te wachten. Verder was het zeker een verrassing, iemand van het bestuur heeft zich er sterk voor gemaakt. Hoelang ik doorga weet ik niet. Nu ik een lintje heb gehad kan ik zeker niet stoppen. Nee hoor, ik heb geen eindtermijn het is zoals het is.” [n]