Afbeelding
Foto: Gemeente Halderberge

Hoevenaar Joris Wijnen wint jeugdcultuurprijs

HOEVEN - De Hoevense Joris Wijnen (23) is dé winnaar van de Jeugdcultuurprijs Halderberge 2021. De jury is enorm over hem te spreken.


Als kleine jongen was Joris al gefascineerd door pretparken en themaparken. Thuis maakte hij, geïnspireerd door wat hij gezien had, zijn eigen showtjes. Met K’nex en Lego liet hij zijn creativiteit de vrije loop en bedacht hij steeds weer andere voorstellingen die hij opvoerde voor familie en vrienden. Naarmate Joris Wijnen ouder werd, ging hij steeds meer experimenteren met audiovisuele middelen en bedacht en maakte hij filmpjes, vaak met een absurde wending. Hij was steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Joris Wijnen werd door Radio Peejenland gevraagd om mee te gaan draaien als DJ. De Hoevense Leut-cd, waarop verschillende carnavalsclubs hun muziek uitbrengen, is later de basis geweest voorzijn carnavalshits: ‘Feesten voor het vaderland’ en ‘Van de kaart’. Met een unieke act stond de 18-jarige Joris toen als Chef Soldaat op verschillende podia in Brabant. Sindsdien bedenkt en produceert Joris ook zelf zijn videoclips.

Vanwege de coronamaatregelen kon het opnemen van een nieuw carnavalsnummer niet doorgaan. Hierdoor is het project Carnaval de Musical ontstaan, waarbij Joris Wijnen een carnavalsnummer heeft “verDISNEYt” zoals hij het noemt. Ook heeft hij in deze tijd TikTok filmpjes van Chef Soldaatgemaakt met al meer dan 20.000 volgers. Afgelopen carnaval verzorgde hij samen met anderen de livestreams voor Radio Peejenland. 

Na zijn middelbare schooltijd volgde Joris Wijnen de opleiding Communication en Multimedia Designwaar hij zijn creativiteit door audiovisuele middelen verder leerde ontwikkelen. Hierna ging hij bij NPOZapp werken en is hij gevraagd het project TikTok op te pakken. Als freelancer werd hij gevraagd om 20 YouTube video’s voor de Club van Sinterklaas te maken. Op dit moment maakt Joris Wijnen ookT ikTok filmpjes voor de Efteling en heeft hij zijn eigen bedrijf als creatief contentmaker:JW Multitainment. 

In 2019 heeft Joris Wijnen samen met Vera Willers voor en over de Hoevense Fietsvierdaagse een vlog gemaakt en zo ontstond de ‘Fietsende Reporter‘. Vanaf 2009 zet Joris Wijnen zich in voor Muzikaèl, een Halderbergs popkoor. In het begin bij de podiumcrew en later verzorgde hij het licht en geluid bij de kleinere theatershows. De laatste jaren verzorgt Joris Wijnen door videomapping de achtergronddecors tijdens hun optredens. 

“Met zijn leeftijd van 23 jaar heeft Joris al heel wat bereikt en zet hij zijn creativiteit, originaliteit, vakmanschap en enthousiasme in voor vele doeleinden. Dat alles heeft ertoe geleid dat de vakjury Cultuurprijzen Halderberge aan Joris Wijnen de Halderbergse Jeugdcultuurprijs 2021 toekent”, zo zegt de jury.[n]