Afbeelding
Foto: Gemeente Halderberge

Genomineerden Halderbergse cultuurprijs bekend

HALDERBERGE - Gé Bijvoet, Renate van Dongen en Anneke Wijn zijn genomineerd voor de Halderbergse Cultuurprijs. Wethouder Hans Wierikx maakte dit bekend. Vanaf 1 september tot 1 oktober 2021 kan er gestemd worden via de website van de gemeente.


“De in 1959 geboren jazzpianist Gé Bijvoet kun je met recht een fenomeen noemen als je kijkt naar zijn indrukwekkende staat van dienst. In Nederland heeft hij met grote artiesten gewerkt als Louis van Dijk, Edwin Rutte en Joke Bruijs. Ook heeft hij over de gehele wereld opgetreden. Vaak is Gé Bijvoet als solist of begeleider te horen. Gé Bijvoet heeft nationale en internationale prijzen gewonnen, waaronder de Solistenprijs NOS Meervaart Jazz Festival. In 2019 heeft Gé Bijvoet met Hetty Sponselee de website https://pianotunes.eu opgezet, bedoeld voorpianisten van elk niveau of muzikale interesse, die verschillende stijlen op de piano willen leren. Op https://www.dutzstudio.nl komen de vakkennis van Gé Bijvoet over het bespelen van de piano en zijn liefde voor techniek samen. Gé Bijvoet is gespecialiseerd in het opnemen van akoestische muziek waarbij de editing en mastering een belangrijk onderdeel van het proces is”, aldus de jury.

Ook Renate van Dongen is genomineerd. “De aquareltechniek van Renate van Dongen is perfect, heel gedetailleerd, karakteristiek en knapgebruik makend van water. De (met name) dieren staan los op het vel, hooguit ingekaderd door lijnen of getamponneerd perspectief. De dieren zijn niet aaibaar, grappig of menselijk, maar zeer realistisch. Renate van Dongen’s ambitie is haar aquarelkunst tot een nog hoger niveau te verheffen, ver weg van het voorspelbare. Ze is is innovatief, vernieuwend, experimenteel, origineel en biedt kwaliteit”, zo luidt de reactie van de jury.

Derde genomineerde is Anneke Wijn. “Ze heeft ruime ervaring in de onderwijswereld en is gespecialiseerd in ‘community art’ projecten. Hiermee probeert ze bijzondere verbindingen in stad, dorp of wijk tot stand te brengen. Anneke Wijn is onder andere projectleider van het project ‘Tijd van je Leven’, bedoeld om door kunst zin in en aan het leven te geven, mensen te verbinden en eenzaamheid bij ouderen te doorbreken. Alle projecten van Anneke Wijn hebben te maken met duurzaamheid, natuur en milieu en/of community art. Anneke Wijn probeert bij ieder project het maximale uit de deelnemer te halen waarbij wederzijds vertrouwen en positiviteit belangrijke elementen zijn.”

De uitreiking van de Cultuurprijzen Halderberge vindt plaats na afloop van de Halderbergse Cultuurmaand op 9 oktober 2021.[n]