Janne Englebert tijdens het fietsonderdeel.
Janne Englebert tijdens het fietsonderdeel. Foto: Saskia Pennekamp

Topklassering voor Janne Englebert op debuut

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - In navolging van zus Roos heeft Janne op zondag 25 juli in Huizen zijn debuut gemaakt op de Olympische afstand triatlon.

In principe zou hij starten in Oss op zaterdag 24 juli, echter werd deze wedstrijd afgelast op woensdag. Omdat er in Huizen nog inschrijf mogelijkheden waren heeft hij daar gebruik van gemaakt. Voor de Olympische afstand in Huizen gingen om 11 uur nagenoeg 200 deelnemers van start. Omdat de watertemperatuur boven de 22 graden was mocht ook hier geen wetsuite worden gebruikt.

Nadat het startsein was gegeven nam Janne al na 100 meter de leiding met in zijn kielzog de Nederlands Kampioen Ian Pennekamp. Ian was de enige zwemmer die het hoge tempo van Janne kon volgen, zo kon het gebeuren dat Janne de gehele 1500 mtr. aan kop bleef zwemmen. Na 19.31 min. kwamen zij beide uit het water met een ruime voorsprong op de nummer drie.

In de wisselzone nam Ian, als ervaren triatleet, direct afstand (20 sec.) van Janne die zich verder prima staande hield tijdens het verdere verloop van de wedstrijd. Omdat stayeren verboden was en iedereen dus op zichzelf aangewezen was tijdens dit fietsonderdeel handhaafde Janne zich op de zesde plaats. Met een fietstijd van 59.08 min. op de 40 km. was hij dan ook zeer tevreden. Na de wissel van fietsen naar lopen werd al snel duidelijk dat er tijdens het looponderdeel van 11 km. wat nagenoeg geheel werd afgewerkt op bospaden en grindweggetjes, niet veel atleten terug konden komen om Janne uit de top tien te verwijderen. Na een looptijd van 43.57 min. finishte hij als 8e in een eindtijd van 2 uur 5 min. en 58 sec. Voorwaar een uitstekende prestatie waar Janne en zijn familie trots op kunnen zijn.