Uitreiking eerste exemplaar Burgemeester Roks aan zuster Vita.
Uitreiking eerste exemplaar Burgemeester Roks aan zuster Vita. Foto: Yvonne van Egmond

Bijzonder moment voor Sint Anna in Oudenbosch

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Op de naamdag van Sint Anna overhandigde Burgemeester Bernd Roks het eerste exemplaar van het boek ‘Vertel je verhaal over Sint Anna’ aan Zuster Vita. De zusters van hadden niet verwacht dat er juist nu nog zoveel aandacht voor deze congregatie in Oudenbosch zou zijn.

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de historie én de toekomstplannen voor het complex Sint Anna, waarin ook de Bibliotheek gevestigd is. In het kader van de Open Monumenten Dagen in 2020 en de toen nog geplande verhuizing naar het Cultuurcluster in de Mariabouw besloot Anky Brouwers de verhalen en de geschiedenis van de zusters van de Congregatie Sint Anna in Oudenbosch voor het voetlicht te halen. De oproep in de Halderbergse Bode en in BN de Stem bracht veel verhalen en foto’s bijeen. Tijdens de Human Library in het Open Monumenten weekend was er veel belangstelling voor deze verhalen. Voor de bezoekers was het een feest van herkenning, herinneringen ophalen, de nostalgie zinderde door de voormalige kapel van Sint Anna. 

Alle verhalen zijn het afgelopen jaar door Anky Brouwers en collega Marianne van der Beek verwerkt tot een prachtig e-book, dat sinds november 2020 gedownload kan worden op de website van de Bibliotheek West Brabant.  
https://www.bibliotheekwb.nl/diensten/Schrijfprojecten/vertel-je-verhaal-over-st-anna.html 

Uitreiking
Iedereen was nagenoeg die daarmee geholpen heeft, weer bijeen voor de kroon op het werk. De officiële uitreiking van deze uitgave in gedrukte, papieren vorm op de naamdag van Sint Anna. De heilige St. Anna en Joachim zijn de ouders van Maria, de moeder van Jezus. Op alle beelden van Sint Anna staat Maria met een boek. Het idee is dat ze Maria leerde lezen. Dat komt goed van pas bij een Onderwijscongregatie, maar ook bij de Bibliotheek, die vanaf 1995 in de kapel is gevestigd. Het feest van Sint Anna wordt op 26 juli gevierd. Toen de Congregatie in 1838 zelfstandig werd, werd het feest van Moeder Anna de dag waarop de Congregatie officieel werd gesticht.

Er was volop ruimte voor het mooie historische verhaal dat door Mark Buijs werd samengevat en voorzien van prachtige foto’s. Burgemeester Bernd Roks gaf aan dat hij blij is dat de kapel, mede dankzij de actieve burgerparticipatie, behouden zal blijven. Wethouder Mollen vulde dit aan met een klein doorkijkje naar de toekomst van de kapel. Na de uitreiking van het eerste exemplaar aan zuster Vita, die zichtbaar onder de indruk was van al deze aandacht, was het tijd voor de borrel waarbij de herinneringen nog eens werden opgehaald.

Stukje geschiedenis 
Sinds 1838 hebben de zusters van Sint Anna zich sterk gemaakt voor het geven van gratis onderwijs aan meisjes, met name aan arme en minvermogende meisjes. De zusters waren vanuit het moederhuis van De Derde Orde van Den H. Franciscus te Roosendaal naar Oudenbosch gezonden. Binnen een jaar werd de zustercommuniteit in Oudenbosch een zelfstandige congregatie. Het groeide uit van een eenvoudige zusterschool tot een Pensionaat voor Jonge Juffrouwen en van een normaalschool in 1894 naar een kweekschool in 1904. Daarnaast werden er novicen opgeleid, die in het Onderwijs gingen of op Missie naar onder andere Kenia, waar de Congregatie zich nog steeds uitbreidt. In 1993 hebben de zusters het gebouw verlaten. In de kapel is sinds 1995 de bibliotheek gevestigd.

De gedrukte uitgave is nog te bestellen op de website van de Bibliotheek West-Brabant.