Kaft van het Jubileumboek.
Kaft van het Jubileumboek. Foto: Archief Het Land van Gastel

Wie krijgt het eerste dubbeldikke Jubileumboek?

Sport en vereniging

OUD GASTEL - Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ bestond 25 november 2020 veertig jaar. Echter, net als vele andere verenigingen werd ook zij door corona ernstig belemmerd in het organiseren van activiteiten; kortom het geplande feest ging niet door. Al eerder in 2020 werd een gemeente-brede viering van 75 jaar bevrijding op een alternatieve manier ingevuld. Een presentatie op de site van de heemkundekring kreeg veel bekijks en waardering en is overigens nog steeds te bekijken.

Elk jaar geeft ‘Het Land van Gastel’ een jaarboek uit. Men zag de bui al hangen en in plaats van het boek op het bekende moment rond de jaarwisseling uit te brengen werd de presentatie naar een later moment verschoven. Dat verschuiven heeft de redactie van het jaarboek echter nog een aantal keren onder druk van de strikte maatregelen rond corona moeten doen.

Dubbeldik

Intussen zat de redactie van het jaarboek niet stil. Sommige schrijvers zagen de kans schoon hun artikelen langer te maken en steeds opnieuw werden schrijvers bereid gevonden om aan het geplande jubileumboek een bijdrage te leveren. Uiteindelijk werd besloten om het boek dubbeldik – het boek telt maar liefst 363 pagina’s – te  maken en de jaargangen 2020 & 2021 te combineren tot één uitgave. Als datum van presentatie werd tenslotte 28 augustus 2021 geprikt.

Sint Laurentiuskerk

Het bestuur zag onze majestueuze Sint Laurentiuskerk als ideale plek om het boek te presenteren. De belangrijke rol die de kerk in het jaarboek speelt, alsmede de grote ruimte van de kerk waarmee beter kon worden voldaan aan de corona-maatregelen, rechtvaardigden deze keuze. Het kerkbestuur ging akkoord met dit verzoek.

Het bestuur van de heemkundekring is echter zeer terughoudend met het noemen van de naam van de persoon aan wie het eerste dubbeldikke exemplaar zal worden aangeboden en in ontvangst zal mogen nemen. Dit mysterie wordt dus pas op zaterdag 28 augustus onthuld.

Algemene Ledenvergadering

De boekpresentatie wordt voorafgegaan door een Algemene Ledenvergadering (ALV), die duurt van 14.00 uur tot ca. 15.00 uur. Belangrijkste agendapunt is de overdracht van de voorzittershamer van Leo van Leengoed aan Karel Bartelen, uiteraard onder het voorbehoud dat de ALV daarmee akkoord gaat. Voor het vergaderdeel zijn uiteraard alleen de leden uitgenodigd.

Presentatie

Na een korte koffiepauze – waarin de Gastels Trots-presentatie “Mijn huis maar ook tevens jouw huis” van Richard Tak zal worden vertoond – begint om 15.30 uur de presentatie van het Jubileumboek. Voor dit deel van het programma zijn behalve de leden ook overige genodigden van harte welkom.

De feestelijke middag in de kerk wordt afgesloten met een drankje en een hapje. Dan kan tevens het glas geheven worden op onze jubilaris: de 40-jarige Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’.