Afbeelding

Buurtbemiddeling in Halderberge: herrie door voetbaltrainers met een biertje

Door: Janny Mathijssen Algemeen

Met veel plezier woont het echtpaar Visser al jarenlang naast het complex van de plaatselijke voetbalvereniging. Om de paar weken hebben de trainers een gezamenlijk overleg – met een biertje na. Met mooi weer zitten ze dan lekker buiten. Niks mis mee, behalve dan dat ze flink lawaai maken. Meneer Visser die in de volcontinu-dienst werkt en vaak voor dag en dauw naast zijn bed staat, kan dan niet slapen. De Vissers zijn al een paar keer het gesprek aangegaan met de voetbalvereniging. Elke keer gaat het er vriendelijk aan toe en zijn de voetballers heel welwillend, maar het zet geen zoden aan de dijk. Met enige regelmaat is er weer een gezellig -en rumoerig- avondje. De wijkagent bij wie ze te rade gaan, adviseert hun Buurtbemiddeling in te schakelen.

Gelukkig vinden de buurtbemiddelaars de voorzitter van de voetbalclub bereid om deel te nemen aan het bemiddelingsgesprek met het echtpaar Visser. Vergezeld van een ander bestuurslid en drie trainers komt hij naar de bijeenkomst. De Vissers leggen uit waar ze last van hebben en dat eerdere afspraken om het lawaai te stoppen, niet zijn nagekomen. Daarop geeft de voorzitter aan dat de regels voor gebruik van het clubhuis aangescherpt worden en dat het bestuur zal toezien op naleving daarvan. De buurtbemiddelaars zijn blij met deze opmerking, maar dringen aan op meer concrete afspraken.


Mogen de trainers na de vergadering op het terras van het clubhuis zitten? Zo ja, tot hoe laat? Hoe gaat het bestuur de controle houden? Hoe legt het echtpaar Visser contact als het toch mis gaat? Na goed overleg worden de gemaakte afspraken genoteerd op een speciaal daarvoor gemaakt formulier en zetten alle aanwezigen er hun handtekening onder. Zo is de kans aanzienlijk kleiner dat de beloftes loze woorden blijken te zijn.

De voorzitter kaart nog wel een andere kwestie aan. Eén keer per jaar is er een groepsweekend voor de hele club. Dan is herrie helaas niet te voorkomen. Maar de club zal voortaan de buurtbewoners tijdig informeren door middel van een briefje in de bus.
Daar kunnen de Vissers prima mee leven.
Iedereen tevreden!