Jonathan van Rijsbergen.
Jonathan van Rijsbergen. FOTO @RICKVANDESTREEK @FREESTYLEVOETBALNL

Lockdown doet verborgen talent ontluiken

OUD-GASTEL - De 14-jarige Jonathan van Rijsbergen is een talentvolle freestyle voetballer. Hoewel hij slechts afgelopen december is begonnen met de sport die draait om trucs en volhoudingsvermogen, is Jonathan afgelopen weekend al bekroond tot Nederlands kampioen onder de zestien jaar. Als het aan hem ligt mogen we binnenkort al meer verwachten. “Ik heb al routines bedacht voor het WK.” 


DOOR MARLOES SMITS



Door de lockdown gecombineerd met het slechte weer afgelopen december, heeft Jonathan zijn nieuwe passie ontdekt. De sport wordt in je eentje beoefent, wat handig was gezien de lockdown. “Ik train eigenlijk altijd alleen en dan echt uren aan een stuk.” Dat hij pas een kleine negen maanden deze sport beoefent, maakt zijn prestatie nog indrukwekkender. De Nederlands kampioen deed al met grote regelmaat aan straatvoetbal, maar het is pas in december als de lockdown begint, dat hij het freestylen probeert. Met succes, zo denken veel mensen uit zijn omgeving. Jonathan krijgt vaak berichten doorgestuurd voor wedstrijden, zo ook het Nederlands kampioenschap (NK). 

Wat Jonathan zijn favoriete soort truc is? Dat weet hij meteen: de lowers. Dit zijn trucs die worden uitgevoerd met de benen en voeten, terwijl je staand hooghoudt. Hij wordt hiertoe geïnspireerd door onder andere Hermen Voerknecht, nummer twee van Nederland, die ook zulke trucs uitvoert. “We hebben thuis een kamer waar ik kan oefenen, maar als het liefste train ik buiten in de frisse lucht.”


Oefenen

Bij het NK is er sprake van een knock-out systeem. Tijdens de wedstrijd heeft Jonathan drie rondes van dertig seconden moeten doorstaan om zichzelf te bewijzen. De jury beoordeelde hem op moeilijkheidsgraad, originaliteit, uitvoering van de trucs, controle en variatie. Binnenkort maakt de kersverse Nederlandse kampioen alweer zijn opwachting. Op 16 september begint online namelijk het WK. Met veel oefenen hoopt Jonathan dan een drie dubbel rondje om de wereld te kunnen doen. Dit is een truc waarbij je de bal hooghoudt met de bovenkant van je voet en uiteindelijk, als de bal hoog genoeg is en lang genoeg in de lucht kan blijven, je been een rondje om de bal zwaait. "Ik heb de routines voor het WK al helemaal bedacht, dus alleen nog veel oefenen.” [n]