Saint Louis.
Saint Louis. Foto:

Gidsen Saint Louis geven rondleidingen in Mariaschool

OUDENBOSCH - Op monumentendag zaterdag 11 september is er voor de Oudenbosschenaar de gelegenheid om hun oude school nog eens aan de binnenkant te zien en uiteraard is de school open voor iedereen die hier een kijkje willen nemen.


De Gidsen van Saint Louis zullen op die dag om 11.00 uur, 13.00 uur en om 15.00 uur in samenwerking met de eigenaren Buijs en Koopmans een rondleiding geven. De Gidsen van Saint Louis praten u dan bij over de historie, de heren Buijs en Koopmans zullen vertellen welke plannen zij hebben met dit unieke gebouw. Aan de rondleiding is ook een bezoek gekoppeld aan de oude gymzaal van kweekschool Saint Jean de Baptist de la Salle en een rondwandeling over de pleinen en terreinen van Saint Louis. Vanaf 11.00 uur tot ca. 16.30 uur is het vrije inloop in het gebouw.


Korte geschiedenis
Aan de westkant van Saint Louis werd kort voor 1900 een begin gemaakt met de bouw van een lagere school en een kweekschool. Het oudste gedeelte stamt uit 1882 en dit was het externaat van Saint Louis. Een katholieke dagschool voor de jongens uit Oudenbosch. Saint Louis had toen al wel een opleiding voor onderwijzers maar in 1904 werd er besloten om hier een volledige nieuwe kweekschool te bouwen. De kweekschool groeide zo hard omdat Oudenbosch op verzoek van het bisdom Breda voor gehele bisdom de opleiding tot onderwijzer ging geven. Voordat de nieuwe kweekschool kon worden gebouwd moest eerst het oude schooltje gesloopt worden en werd er voor de lagere school leerlingen een nieuwe dagschool gebouwd die we nu kennen als de Mariaschool en het Natuurhistorisch museum. Architect was Broeder Raymundus Bleyenberg. Het gebouw had slechts 1 verdieping. De bovenverdieping kwam er in 1920 op. Door latere uitbreidingen werd de ruimte tussen de kweekschool en de Mariaschool vol gebouwd. Architect was Broeder Raymundus Blyenberg.

Bijzonder om te vermelden is dat in de kweekschool het Nederlands Zouavenmuseum is ontstaan. Tenslotte werd er in 1953 een nieuwe gymzaal gebouwd aan de kweekschool. Deze gymzaal is tot vandaag de dag nog volledig intact. De kweekschool werd met uitzondering van de gymzaal helaas gesloopt in 1985. Er werd een nieuwe kweekschool genaamd De Vossenberg gebouwd in de nieuwe wijk Pagnevaart. Architect van deze nieuwe kweekschool was niemand minder dan Jos Bedaux.[n]