Afbeelding
Foto: archieffoto

Mastboomhuis wint Monumentenprijs Halderberge 2021

Door: Vera de Geus Algemeen

OUD GASTEL - Het Mastboomhuis in Oud Gastel is winnaar geworden van de Halderbergse Monumentenprijs 2021. Vrijdagmiddag reikte wethouder Hans Wierikx in aanwezigheid van de gemeentelijke Monumentencommissie de prijs uit. Deze bestaat uit een speciaal ontworpen schildje en een cheque van € 750. De Monumentenprijs is bedoeld voor de eigenaar van een pand of object die, of een initiatief dat, zich heeft onderscheiden op monumentaal gebied. 

“De kracht van Het Mastboomhuis is dat de complete inboedel is bevroren in de tijd en dat het geheel niet mooier is gemaakt dan het daadwerkelijk was. De klok werd in 1999 letterlijk stilgezet bij het overlijden van de laatste bewoner, Henri Mastboom, die er in 1907 geboren was. De woning verkeert voor een belangrijk deel nog in oorspronkelijke staat en ademt een laat negentiende-eeuwse sfeer. In zekere zin heeft Henri de lijn voortgezet door het huis zoveel mogelijk ongewijzigd te laten en zuinig en standsbewust te leven. Henri Mastboom besloot dat de wijze waarop hij de nalatenschap van zijn ouders beheerde, na zijn dood op professionele wijze, onder bestuur van de Mastboom-Brosensstichting (genoemd naar zijn ouders), onveranderd voortgezet moest worden en legde dit vast in een bijzonder testament. De Mastboom-Brosensstichting opereert in de geest van Henri Mastboom en beheert het huis en de landerijen. Ook steunt de stichting cultuurhistorische initiatieven, zoals die ook Henri Mastboom nauw aan het hart lagen.”

Rommel in de schuur

De stichting heeft na de afronding van de restauratie in oktober 2007 de deuren van het huis geopend voor het publiek. De wijze waarop het huis is gerestaureerd en ingericht, leidt bij een bezoek tot een bijzonder indringende beleving. Het is werkelijk alsof de bewoner heel even het pand verlaten heeft. De Monumentencommissie van de gemeente Halderberge kreeg destijds te maken met een uniek restauratieproject. Het bestuur van de Mastboom-Brosensstichting liet door architect Arjan Oosterhof een plan opstellen voor herstel van het complex waarbij het huis, de schuur, het nevenhuis en de tuin als het ware bevroren of gefixeerd zijn. Ook de volledige inboedel werd ingepakt en later weer zorgvuldig teruggeplaatst. Een benadering die in Nederland niet eerder vertoond was. Alle roerende zaken zijn teruggeplaatst in de staat en op de plaats waar ze bij het overlijden van Henri Mastboom te vinden waren. Alles is bewaard gebleven, van sleetse plekken in het schilderwerk tot stapeltjes papieren op tafels en rommel in de schuur. Niets is mooier gemaakt dan het was. Zelfs de schilfertjes van een afgebladderd plafond werden met een pincet en lijm gefixeerd. Onmisbare voorzieningen zoals klimaatbeheersing werden onzichtbaar ingebouwd in onder meer de rookkanalen. Voor de Monumentencommissie een onvergetelijk project.

Waardering

De gemeente Halderberge heeft grote waardering voor de wijze waarop de Mastboom-Brosensstichting in de afgelopen jaren vorm heeft gegeven aan de laatste wil van Henri Mastboom. Hiermee is niet alleen uniek erfgoed behouden, maar ook toegankelijk gemaakt voor het publiek. De gemeente Halderberge wil haar waardering uiten door het toekennen van de Monumentenprijs 2021 aan de Mastboom-Brosensstichting. “De gemeente hoopt hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan het behoud en het uitdragen van de bijzondere verhalen die samenhangen met de familie Mastboom, hun leven en hun huis”, zo besluit men.