Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Bella en Henk Verschoor 60 jaar samen

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Henk Verschoor (83) en Bella ‘t Hart (86) waren dinsdag 7 september zestig jaar met elkaar getrouwd. Hoewel beiden in Rotterdam zijn geboren en getogen en daar destijds het huwelijk ook gesloten is, woont het paar inmiddels al 47 jaar in Oudenbosch. Namens de gemeente kwam loco-burgemeester Jan Mollen de felicitaties overbrengen.

“Het is deels buiten ons om dat we naar Oudenbosch zijn gekomen,” vertelt Henk in het rijtjeswoning waar ze al sinds 1974 wonen. “Mijn zus en zwager zaten met dit huis en vroegen of wij het zagen zitten om erin te trekken. Daarvoor moest ik wel toestemming van mijn baas - ik werkte bij de spoorwegen - hebben. Gelukkig kregen we die op voorwaarde dat ik elke dag op tijd op mijn werk in Rotterdam was,” herinnert Henk zich nog maar al te goed. 

Leuk vrouwtje

Ontmoet hebben ze elkaar bij de Protestantse Kerk in Rotterdam, waar ze beiden lid van waren. “Zo was ik actief  bij de jeugdclub die de achterstandswijken hielp. De leidster hiervan zei dat we hulp kregen. En inderdaad even later kwam er een leuk vrouwtje binnen. Later heb ik ze thuisgebracht,” vertelt Henk. “Het klikte gewoon,” vult Bella aan. “Ik heb er géén spijt van gehad en het gaat nog steeds goed tussen ons.” De huwelijksreis voerde - uiteraard per spoor - naar Oostenrijk, waar het kersverse paar een tweetal weken heeft doorgebracht.

Kinderen

Bella heeft tot zes jaar na haar huwelijk op de administratie gewerkt van de Hollandse Apparaten Fabriek. “Dat heb ik altijd met veel plezier gedaan.” Het echtpaar heeft geen kinderen gekregen. “Je kunt niet alles hebben hé,” merkt Henk daarbij gekscherend op. Wel hebben ze altijd veel kinderen om zich heen gehad. “De buurvrouw van hiernaast kreeg maar liefst tien kinderen. Daar hebben we veel tijd en geld ingestoken.” Voordat Henk bij de spoorwegen terecht kwam, heeft hij eerst zijn dienstplicht vervult bij de marine. “Ik wilde niet naar die ‘landrotten’ toe, maar wilde gaan varen en uitgezonden worden. Zo ben ik als machinist naar Nieuw-Guinea uitgestuurd en heb daar anderhalf jaar veel gevaren en kennis opgedaan. Een mooie tijd. Nee, toen kende ik Bella nog niet, anders was ik niet gegaan,” zegt hij liefdevol. 

Glas-in-lood

Na de pensionering van Henk heeft het echtpaar veel gewandeld en gereisd. “Omdat ik voor het leven vrij vervoer bij de spoorwegen heb, vooral veel per trein. Op deze manier hebben we veel steden bezocht.” Henk heeft er mede voor gezorgd dat het Protestants kerkje in de Fenkelstraat zo’n 20 jaar geleden is opgeknapt. “Daar heb ik speciaal een cursus glas-in-lood en later brandschilderen voor gevolgd, dat was wel nodig. Zowat elk ruitje heb ik in mijn handen gehad. In totaal zijn we daar negen jaar mee bezig geweest en ik ben zo brutaal geweest om de begin-en einddatum in enkele ruiten te schrijven,” lacht hij.

Pastorije

Bella houdt zich voornamelijk bezig met lezen. “En verder heb ik nog genoeg andere dingen te doen hoor.” Henk speelt zijn leven lang al orgel, zit vaak achter de computer en heeft in het verleden op prachtige wijze schilderijen nagemaakt, zoals de Nachtwacht die pontificaal in de huiskamer hangt. Vanwege de binding met de kerk is het feest in De Pastorije gevierd. “Dat hadden ze bijzonder leuk versierd voor ons, met een boog en kaart. Met de ‘ouwetjes’ daar hebben we met een hapje en een drankje een gezellig samenzijn gehad.”