Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

De hechte band van de 90-jarige tweeling Thijs en To

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Zondag 5 september was een bijzondere dag voor Thijs van den Broek en To van de Kar-van den Broek uit Oud Gastel. Zij bliezen deze dag namelijk elk negentig kaarsjes uit. Ze zijn de jongste twee uit een gezin van acht kinderen en hebben al vanaf de geboorte een speciale band met elkaar. De onafscheidelijke tweeling vertelt, naast elkaar gezeten in de woning van Thijs, over hun speciale band.

Beiden hebben inmiddels hun partner verloren en wonen nog steeds zelfstandig.Thijs woont sinds 1960 in een huis op een steenworp afstand van de ouderlijke boerderij. To woont, na jarenlang in het buitengebied te hebben gewoond, inmiddels aan de rand van het dorp. “Wij waren de laatste twee van de acht, waarbij ik tien minuten ouder ben dat Thijs. Al onze broers en zussen zijn inmiddels overleden,” vertelt To. 

Dubbel huwelijk

Thijs is in 1956 getrouwd met Naan van Lisdonk en kreeg met haar twee kinderen, die gezorgd hebben voor vier kleinkinderen en een achterkleinkind. “Bijzonder is dat mijn oudere broer met de zus van To op dezelfde dag als wij getrouwd zijn. Zij gingen trouwen, ‘dan doen wij het ook maar’, zeiden we tegen elkaar,” lacht Thijs. To is in 1958 getrouwd met Janus van de Kar. Dit huwelijk bracht drie kinderen en zeven kleinkinderen voort. “Ze gaven eigenlijk de moed al op om kinderen te krijgen, maar na tien jaar kwamen er ineens drie achter elkaar,” springt dochter Marina bij. “We hebben lang gewoond in een boerderijtje op de Nieuwenberg op de driesprong van Gastel, Zegge en Roosendaal.”

Paarden

Thijs heeft 36 jaar gewerkt bij Ploeger. “Dan ging ik de velden langs om te kijken of de gewassen er goed bijstonden en begeleidde ik de boeren bij de oogst,” zegt hij. “Hij bracht dan regelmatig zakken met groente mee,” vult schoondochter Anita aan. Zijn grootste hobby zijn de paarden van zijn kleinkinderen. “Onze paarden staan bij hem gestald. Hij verzorgt en voert ze en mest de stal uit. Wij wonen schuin aan de overkant, ik ben vaak hier en zo kunnen we hem tevens goed in de gaten houden,” verklaart ze. 

Burgemeester Hofland

To is de bediening in gegaan. “Leren dat mocht vroeger niet nee. Ik heb nog in het huishouden van burgemeester Hofland gewerkt. Die hadden heel veel kinderen, waaronder ook twee tweelingen,” meent ze zich te herinneren. Naast het bestieren van haar eigen huishouden had To zeker nog andere bezigheden. “Naaien, borduren en kleding maken en ik was graag in de tuin bezig.”

Hechte band

Hoewel Thijs, net als vrijwel elke jongen, vroeger veel kattenkwaad uithaalde kon hij bij To nooit kwaad doen. “Nee hoor, het was een heel lief manneke.” Hoewel ze een ‘strenge moeder’ hadden, hadden ze zeker ook een goede familieband. “Als we in de winter naar school liepen dan stopte ik mijn handen in de zakken van Thijs en mijn andere broer, want handschoenen had ik niet,” zegt To terugdenkend. De hechte band die ze vroeger al met elkaar hadden is altijd gebleven. “Vooral als een van de twee ziek is dan zijn ze daar veel mee bezig,” zeggen Anita en Marina. 

Hoopje

Gefeest werd er met een etentje. “Het was een mooi hoopje bij elkaar. We keken er echt naar uit. We zijn goed bedacht en het was erg leuk. Ook hebben we veel kaarten gehad.”  Ze kijken elkaar nog even aan: “Goh, ik ben 90 jaar geworre en gij ok hé,” merkt To tot slot, toch nog een tikje ongeloofwaardig, op.