Afbeelding
Foto: Perry Roovers

Halderberge zorgt voor extra aandacht voor verwarde personen

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE  – De gemeente Halderberge gaat een wijk GGZ’er inzetten om het aantal meldingen over verwarde personen fors naar beneden te krijgen. Er is een toename van meldingen over personen met verward gedrag. Deze meldingen komen binnen bij de politie die actie onderneemt. “Vaak gaat het over personen met verward gedrag die niet of nauwelijks overlast geven, crimineel of gevaarlijk zijn. Hier ligt geen hoofdtaak voor de politie”, aldus wethouder Thomas Melisse. “Om deze personen beter te kunnen helpen en ondersteunen, willen we een wijk ggz-er inzetten. Deze wijk ggz-er maakt op laagdrempelige wijze contact met de inwoner om zo zijn verward gedrag te kunnen duiden en te verminderen.”

In Halderberge gaat binnenkort een wijk-GGZ’er aan de slag. Die ondersteunt de gemeente met het aanbieden van ondersteuning aan psychiatrische cliënten. De gemeente zet hier bijna 115.000 euro voor in. De nieuwe medewerker gaat zich in principe bezig houden met het toezicht op mensen die verward gedrag vertonen. Veel van deze mensen blijken namelijk een zorgvraag te hebben. De wijk-GGZ’er probeert in een vroeg stadium hulp te regelen en heeft contact met alle instanties. 

Escalatie voorkomen

De wijk-GGZ’er is volgens wethouder Thomas Melisse ook nodig, omdat mensen met verwardheidsproblematiek vaker thuis blijven wonen. In het verleden belandden zij vaak in een instelling. Als zij in hun thuissituatie niet de juiste hulp ontvangen, kunnen problemen onnodig escaleren. “Bovendien is het zo dat de politie niet te capaciteit heeft om zich zo regelmatig met verwarde personen bezig te houden die niet per se een gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen, maar wel overlast veroorzaken. Deze mensen willen we goed in kaart hebben en de juiste hulp aanbieden. De GGZ’er gaat echt de wijk in en kan zo helpen waar dat nodig is.”