Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Kreatief Centrum verder zonder Corrie de Rooij

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Onlangs heeft het Kreatief Centrum, na meer dan 46 jaar lidmaatschap, afscheid genomen van de 88-jarige Corrie de Rooij-Timmermans. Zij was in 1975 een van de medeoprichters, heeft al die jaren in het bestuur gezeten waarvan meer dan 25 jaar als voorzitter en heeft talloze lessen gegeven. Zondag 26 september is weer een open dag waarbij voor diverse cursussen en workshops ingeschreven kan worden, echter nu zonder de helpende handen van Corrie. 

Het Kreatief Centrum is ontstaan vanuit de peuterspeelzaal die destijds in ’t Veerhuis gevestigd was. “Die was opgericht door Elly Schepers en ik was daar assistente, zeg maar hulpjuffrouw,” weet Corrie zich nog te herinneren. Veel jonge ‘importmensen’ van boven de grote rivieren beklaagden zich nog al eens bij Elly dat er in het dorp zo weinig te doen was. “In september 1975 zijn we daarop gestart met een cursus macramé, wat in die tijd zo populair was.” Dat was de start van het Kreatief Centrum, inderdaad met een ‘k’ geschreven wat destijds de moderne spelling was. 

Hobby-lokaal 

Gaandeweg werd het cursusaanbod uitgebreid met tekenen, boetseren en zelfs jazzballet. “Het pakket werd van lieverlee groter en later kwamen er ook activiteiten voor kinderen bij.” Aan kindercursussen heeft Corrie zelf de leukste herinneringen. “Beelden maken op de woensdagmiddag, dat vonden de kinderen zó leuk.” In het begin was er nog geen sprake van een open dag of folder. “In het parochieblaadje ’t Klokje’ stond een stukje en dan konden de mensen opbellen en hun belangstelling kenbaar maken.” In ’t Veerhuis werd het voormalige handenarbeidlokaal van de mavo, na toestemming van de gemeente,  als hobby-lokaal ingericht. Een ruimte waar het Centrum na 46 jaar nog steeds gebruik van maakt.

Lapke stof

Creativiteit heeft er van kinds af aan al bij Corrie ingezeten. “Ik ging nog maar net naar school en vroeg aan mijn ‘moeke’: ‘mag ik da lapke stof ‘ebbe?’ Dan knipte ik daar weer iets van voor mijn pop.” Na haar huwelijk ging ze in 1956 in de Rijpersweg wonen en was ze naast haar eigen huishouden en de opvoeding van vier kinderen erg actief binnen wijkvereniging De Modderridders. “Jarenlang heb ik voor de optocht de kleding gemaakt. Dan zaten we met veel mensen in onze kleine kamer. Dat naaimachientje heeft veel en goed werk verricht,” lacht ze.

Bezige bij

Een paar maanden terug is Corrie verhuisd naar Centrum voor Wonen en Zorg Kroonestede in Hoeven. Haar ruim bemeten appartement staat en hangt vol met beelden, schilderijen en andere creaties die ze in de loop der jaren gemaakt heeft. “Veel heb ik weggeven hoor.” Ook binnen de zorginstelling blijft ze een bezige bij en maakt ze tijdens creatieve middagen beeldjes en tekeningen. “Mijn leven heb ik goed besteed,” kijkt ze tevreden terug.

Veelzijdig aanbod

Zondag 26 september is er weer een open dag in ‘t Veerhuis en kan er ingeschreven worden. “Een heel groot en veelzijdig aanbod met 22 workshops en cursussen, zoals pottenbakken, glas-in-lood, leren tassen maken, ‘beter in je vel’ over je gezondheid, sieraden maken en nog eens 14 workshops die met ‘bloemen en groen’ te maken hebben,” zegt huidig voorzitter Annet Akkermans. Meer info: www.kreatiefcentrum.com