Magere start voor
damvereniging De Variant

OUDENBOSCH - De sportcompetities zijn in Nederland weer van start gegaan, na anderhalf jaar van luwte met coronamaatregelen. Ook de nationale damcompetitie is weer gestart.

Damvereniging De Variant uit Oudenbosch speelt voor de derde keer in haar geschiedenis – als we het voortijdig afgebroken seizoen van vorig jaar niet meetellen – mee in de eerste klasse. Gezien de sterkte van de andere teams in deze klasse, zal De Variant alles op alles moeten zetten om degradatie te voorkomen.


Dat bleek ook bij de start van dit competitieseizoen: tegen het sterkte tweede team van DES Lunteren werd roemloos verloren met 3-13.

Bij aanvang van de wedstrijd was al duidelijk dat de kans groot was dat het Gelderse team zou gaan winnen. De gemiddelde rating van de tegenstanders was 150 punten hoger dan het team van De Variant, dat deze eerste wedstrijd moest starten zonder basisspelers Daniëlla de Vos, Mark de Wolf en Martin de Wolf.

De Variant begon echter vol goede moed en de eerste tweeëneenhalf uur was er ogenschijnlijk geen vuiltje aan de lucht. Alle spelers hadden een goede partij op het bord en het leek nog alle kanten op te kunnen gaan. Het Lunterse team sloeg toen echter genadeloos toe. Jan van Beeck, Rob van Lien, Johan Konings én Mark Klaassen moesten hun meerdere in hun tegenstanders erkennen en De Variant stond direct kansloos met 0-8 achter.

Op de andere vier borden was er weinig kans om de stand nog gelijk te trekken en de nederlaag was nagenoeg een feit. Hans Bomgaars en Roland Coray wisten hierna ieder een punt te verzilveren, met gedegen remises tegen Johan Top en Annemieke Stunnenberg-van de Kraats. Franklin Denissen verloor helaas van de Utrechtse veteranenkampioen Evert van de Pol.

Tot slot speelde Jan de Wolf remise tegen de sterke Coen Bommel. In het middenspel had Jan een mindere stand op het bord, maar richting het eindspel kantelde dat naar een voordeligere stand. Het eindspel bleek echter net niet te winnen, waarmee de eindstand genoteerd kon worden: 3-13.


Programma

Over twee weken mag De Variant naar Limburg voor de tweede ronde tegen Raes Maastricht.[n]