Boekenproeverij met Jan Paantjens.
Boekenproeverij met Jan Paantjens. Foto: Yvonne van Egmond

Boekenproeverij met Jan Paantjens in de hoofdrol

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Compleet met Scholiertjes als verwijzing naar Jan zijn achtergrond, chocolade lepeltjes en koffie en thee, ging vrijdag 1 oktober in de bibliotheek van Oudenbosch de Boekenproeverij van start. Met op de achtergrond een mooie boekendisplay met de smaak van Jan Paantjens, werd er geboeid geluisterd naar zijn verhalen.

De inspirerende avond begon met muziek van Hans de Booij, Annabel. Dot lied werd geschreven door Herman Pieter de Boer en is eigenlijk een kort verhaal.

Om die reden is Jan ook fan van Bruce Springsteen. Hij zette diens biografie op zijn lijstje, omdat ook Bruce mooie korte verhalen verwerkt in zijn songs.

Natuurlijk behoren ook kinderboeken tot de smaak van Jan Paantjens, zoals Sophie en Lange Wapper. Dit is het verhaal over een meisje dat haar haren verliest. Pas aan het einde kom je er achter dat ze eigenlijk heel ziek is. Dat vindt Jan zo mooi aan kinderboeken, dat een verhaal met best een zwaar onderwerp toch licht worden verteld. Kinderen pakken daar dan uit wat hen aanspreekt.

De jongen, de mol, de vos en het paard... heeft Jan niet gelezen. Dit boek slaat hij regelmatig open en het trakteert je dan op een mooie spreuk en een tekening. Een aanrader om in huis te hebben, het is bij de bieb nagenoeg continu uitgeleend.

Jan leest ook zijn favoriete gedichten voor uit het grote boek van Madelief. Het was voor hem een inspiratiebron voor de gedichten die hij in de poëzie-albums van leerlingen schreef, maar daagde diezelfde leerlingen daarmee ook uit om zelf gedichtjes te schrijven.

Wat onbekender is het prentenboek ‘De reis van Anno’, voorloper van de serie zoekboeken ‘Waar is Wally’. Anno is een riddertje te paard die door de zoekplaten op reis gaat. In het boek zijn ook impressionistische schilderijen, beelden en echte gebouwen verwerkt. Prachtige platen om met de kinderen in gesprek te gaan.

Het groot citatenboek van Gerd de Ley vormde vaak een inspiratiebron voor de toespraken die Jan als wethouder moest houden. Maar als je eenmaal in zo’n boek op zoek gaat, ben je zo een uur vol plezier verder.

Het semi-wetenschappelijke boek De naakte mens van Desmond Morris vertelt over de invloed van houding en gebaren in contact met anderen. Deze gebaren zijn vaak cultureel bepaald, maar hebben grote invloed in hoe we met elkaar omgaan. Het heeft Jan veel inzicht gegeven.

Onze kinderen en alcohol, geeft mooi weer wat alcohol met jeugdige hersenen doet. De gemeente heeft dit boek een tijd meegegeven aan alle kinderen die 16 werden. Dit was een preventieve actie. Jan vertelt dat het hem veel informatie gaf, en stelt de gasten gerust dat alcohol op het oudere brein veel minder invloed heeft.

Tot slot laat hij een aantal van zijn favoriete romans zien. De boekenproeverij geeft volop gespreksstof en op de valreep pakken de gasten nog een boek mee naar huis. Tot slot geeft Jan het stokje door aan Wim van de Broek! Wil je ook een boekenproeverij of een lezing meemaken om je te inspireren, houd dan de website van de bibliotheek www.bibliotheekwb.nl in de gaten.