De Variant boekt eerste overwinning

OUDENBOSCH - Damvereniging De Variant uit Oudenbosch heeft in de vierde ronde van de nationale competitie (klasse 1C) haar eerste overwinning geboekt. De dammers wonnen van het Zeeuwse achttal van PWG ’s Gravenpolder. Na deze overwinning staat De Variant niet meer als laatste in de ranglijst van deze klasse.


Het duurde weer een lange tijd voordat duidelijk werd hoe de wedstrijd zou gaan verlopen. Na meer dan drie uur spelen waren er nog geen significante voor- of nadelen zichtbaar op de acht borden waarop beide teams elkaar troffen.


Uitslagen
Met name op bord 8 was de stand moeilijk te taxeren. Jan Kerkhofs speelde daar zijn eerste partij van dit seizoen tegen de Fransman Mathieu Plantin. Jan staat bekend om zijn complexe en onorthodoxe partijen.
Deze wedstrijd was het weer gelukt om een dergelijke partij op het bord te toveren.
In het middenspel overzag de Fransman niet meer wat wel of niet goed en in tijdnood sloeg Jan toe met een slagzet naar dam: 0-2.

Niet veel later won ook Franklin Denissen, tegen de geroutineerde Zeeuwse speler Jaap Veerhoek. In het middenspel had hij nog een remiseaanbod van Franklin afgeslagen, maar in het vroege eindspel kreeg hij daar enorme spijt van. Franklink kwam onverwachts in een winnende positie terecht en kon naar een overmachtseindspel toewerken: 0-4. Hierna werden er verschillende punten door de spelers van PWG behaald en kwam er weer meer spanning in de wedstrijd.

Jan van Beeck behaalde zonder al te veel problemen remise tegen Rianka van Ombergen-Rentmeester.

Jan de Wolf werd echter verrast door zijn sterke tegenstander Danny Wattel. Jan leek vanaf de opening een goede partij te spelen met een voorpost op de lange vleugel van zijn tegenstander. Nadat die was weggeruild, bleef er een stand over waarbij ogenschijnlijk weinig aan de hand leek.

Wattel toonde hier echter zijn kracht als voormalig hoofdklassespeler. Hij kwam een schijf voor en werkte het eindspel keurig af naar winst: 3-5.

Daniëlla de Vos gaf na ruim vier uur spelen de genadeklap aan PWG: ze won in een nagenoeg perfecte klassieke partij van Jos de Wild, haar vroegere teamgenoot toen zij beiden nog bij GDC Goes speelden. Daniëlla was deze partij een maatje te groot voor Jos, die in het middenspel min of meer vastliep en op schijven achterstand kwam te staan.

Ook Martin de Wolf leek op een winstpartij af te stevenen tegen de Franse kandidaat-meesterdammer Jean Paul Plantin. Martin zag op de 50e zet echter een zetje over het hoofd die direct tot remise leidde.

Niels Roelofsen bracht PWG nog terug in de wedstrijd door de nestor van De Variant, Johan Konings te verslaan. Johan kwam in het middenspel in de problemen op zijn lange vleugel en wist dit nog verrassend goed op te lossen, maar vervolgens ontstonden er problemen op zijn rechtervleugel. Niels kwam een schijf voor en wikkelde dit koelbloedig af naar winst: 6-8.

Mark Klaassen had vervolgens de eer om het negende punt voor De Variant op zijn naam te zetten. Fons Huybrechts – voormalig teamgenoot van De Variant – kreeg geen vat op het spel van Mark en moest na ruim viereneenhalf uur berusten in remise.


Thuis tegen CTD Arnhem
Over twee weken speelt De Variant in Oudenbosch tegen het tweede team van CTD Arnhem.
Vorig jaar won De Variant nog van dit team, maar inmiddels is het team versterkt en zal een tweede overwinning nog een hele opgave worden.[n]