Afbeelding

Gemeente wil pinautomaat terug in Oud Gastel en praat met Rabobank

Door: Vera de Geus Algemeen

OUD GASTEL - Ook voor de gemeente Halderberge was het een complete verrassing dat de pinautomaat in Oud Gastel verdween. Het college is niet blij met de ontwikkeling en heeft de Rabobank dan ook uitgenodigd voor een gesprek. Daaraan voegt de gemeente al toe dat eenzelfde gesprek over de situatie in Stampersgat op niets uitliep, maar het gemeentebestuur hoopt toch verandering in de situatie te brengen, Ook een eenmalige financiële bijdrage zou volgens B&W tot de mogelijkheden behoren als hiermee te voorziening terugkeert in Oud Gastel.  

Oud Gastel heeft geen pinautomaat meer. De Rabobank heeft de laatste gesloten. Dit tot groot ongenoegen van ondernemers en inwoners. Diverse politieke partijen vroegen de gemeente Halderberge in actie te komen. Zeker omdat ook de inwoners van Stampersgat, waar sinds 8 jaar al geen pinvoorziening meer is, ook afhankelijk waren van de automaat in Oud Gastel. 

Brief

De gemeente laat desgevraagd weten niet op de hoogte te zijn geweest van de sluiting. “We vinden de aanwezigheid van pinautomaten in de kernen belangrijk. Daarom hebben we begin oktober een brief gestuurd aan de directie van Geldmaat om onze kanttekeningen bij de huidige situatie te bespreken en te kijken naar mogelijke oplossingsrichtingen. Ook omdat wij en onze inwoners in de andere kernen van de gemeente problemen ervaren met de locatie(s) en de beschikbaarheid van geldautomaten. Hier hebben wij tot op heden nog geen reactie op ontvangen”, zo laat de gemeente weten. Het college geeft aan (eenmalig) financieel bij te willen dragen om de pinvoorziening te behouden voor Oud Gastel. “Het is in het belang van de leefbaarheid om dit soortvoorzieningen in stand te houden, ondanks dat er vanuit de bank voldaan wordt aan het andelijke beleid van de bank. Hierin wordt gesteld dat iedereen binnen een straal van 5 kilometer toegang moet hebben tot een geldautomaat. In wezen wordt hier nog steeds aan voldaan, alleen worden onze inwoners dan naar Dinteloord, Fijnaart of Kruisland verwezen. Dit vinden wij als college niet wenselijk”, zo zegt men.

Monopolie 

De politiek vroeg de gemeente om in overleg te gaan met ondernemers om de pinmogelijkheden bij hen te verruimen of te vergroten. Dat blijkt echter geen taak van de gemeente. “Als ondernemers hier iets in willen betekenen, zullen zij zelf als klant aan de bel moeten trekken bij Geldmaat. Daar hebben wij als gemeente geen invloed op. Er wordt al wel gesproken overeen alternatief bij de DA in Oud Gastel”, zo zegt B&W. Volgens de gemeente is het ook niet mogelijk om op zoek te gaan naar andere aanbieders van geldautomaten. “Er is geen keus omdat er tegenwoordig nog maar één aanbieder is. ABN AMRO, ING en Rabobank hebben namelijk afgesproken al hun automaten voor het opnemen en storten van biljetten te scharen onder één onderneming: Geldmaat.” De gemeente hoopt snel aan tafel te kunnen met de Rabobank.