V.l.n.r: Tom Deelstra, Wim Broerse en Reiner Verhoeven.
V.l.n.r: Tom Deelstra, Wim Broerse en Reiner Verhoeven.

Verkeersgeleiders groot struikelblok in Bosschenhoofd

BOSSCHENHOOFD  - Enkele bewoners van de nieuwbouwwijk grenzend aan de Pastoor van Breugelstraat hebben hun grieven richting de gemeente geuit betreffende de in hun ogen verkeersonveilige situatie voor hun huizen, met name veroorzaakt door de ter plaatse liggende verkeersgeleiders. Na eerdere eenzijdige berichtgeving van de gemeente hierover in de Bode, willen Wim Broerse (69), Reiner Verhoeven (54) en Tom Deelstra (40) graag hun kant van het verhaal vertellen.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS


Na in eerste instantie de klachten ongegrond verklaard te hebben is de gemeente wel bereid om een en ander aan te passen, maar daarbij moeten dan wel de kosten gedeeld worden. Dat komt neer op een bedrag van 800 euro per persoon. De drie bewoners staan echter op het standpunt dat zij part noch deel aan deze situatie hebben en willen voor een oplossing zeker zelf de beurs niet trekken. “We zijn al een tijdje in conclaaf met de gemeente. Die verwijzen graag naar afspraken die met de projectontwikkelaar hierover gemaakt zijn. Die plannen zijn echter door een faillissement gewijzigd ten aanzien van de oorspronkelijke. Bovendien waren wij daar als toekomstige bewoners niet van op de hoogte,” leggen ze uit. De plaats van de verkeersgeleiders is nu het gezamenlijk belang, maar daarbij speelt dat ze alle drie nog andere belangen bij hetzelfde item hebben.


Brede opritten

Midden vorig jaar zijn de huizen opgeleverd en al gauw liep het drietal tegen een paar problemen aan. “Er was te weinig parkeergelegenheid, dus waren we verplicht om onze oprit zodanig in te richten dat er plaats voor minimaal twee auto’s is. Dat in- en uitrijden blijft manoeuvreren tussen de geleiders door. Bovendien is op kosten van de projectontwikkelaar, nog voordat wij er kwamen wonen, een lantaarnpaal verplaatst en pal voor onze oprit geplaatst, wat het inrijden nóg moeilijker maakt,” legt Reiner uit.


Onveilige situaties

Tom woont op de hoek van wat voorheen straat Steenoven was. “Op de navigatie staat deze als openbare weg. Hoewel er een hek voor staat en het allang geen straat meer is, rijden sommige bezorgers, langs het hek via mijn oprit naar achteren. Ook bij mij is een lantaarnpaal voor de oprit geplaatst én moet ik over een wit verdrijvingsvlak rijden, wat volgens mij helemaal niet mag, om te kunnen parkeren,” vertelt hij op zijn beurt. Wim woont in het midden en moet zelfs tussen de geleiders in- en uitrijden. “Dat dit zeer onveilige situaties met zich meebrengt is toch logisch,” oppert hij. “Ik moet wachten tot er geen verkeer is, ook niet op de fietsstrook en het trottoir. Het zijn zeer lange geleiders die eerst versmallen, erbinnen verbreden en daarna weer smaller worden. Zeer verwarrend allemaal voor het doorgaande verkeer. Op mijn voorstel om zo’n anderhalve meter eraf te halen, een gedeelte wat pal voor mijn oprit ligt, is negatief gereageerd.”


Op de vuist

Dat aanpassingen volgens verkeersdeskundigen, door de gemeente ingeschakeld, vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid niet noodzakelijk zijn, bestrijdt het drietal ten zeerste. "Recent gingen er alweer twee automobilisten met elkaar op de vuist. De nodige botsingen hebben we ook al gehad en dat getoeter 's avonds laat is ook niet leuk. Er rijdt hier zo'n enorme hoeveelheid (vracht)verkeer en men rijdt vaak zó hard dat het eerst eens écht fout moet gaan, voordat er ingrepen gaat worden,” vreest men.[n]