Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Wim en Dora Brans al 65 jaar een gelukkig paar

 HOEVEN - Afgelopen maandag 8 november vierde het echtpaar Wim en Dora Brans-Schoonen het feit dat ze 65 jaar geleden met elkaar in de echt verbonden zijn. Burgemeester Bernd Roks kwam het briljanten echtpaar in Wozoco Kroonestede, waar ze sinds vorig jaar juli wonen, namens de gemeente de felicitaties overbrengen.



DOOR JOHAN WAGENMAKERS


Uiteraard kwam hij niet met lege handen: een prachtige bos bloemen inclusief glazen vaas met gemeentelogo én een kopie van de oorspronkelijke trouwakte werden overhandigd. “Van de Commissaris van de Koning én van Willem Alexander hebben we ook een brief met gelukwensen gehad, maar bij de brief van de koning stond het echtpaar Schoonen-Brans in plaats van andersom,” vertelt Dora (85) op quasi verontwaardigde toon tegen hem. Als de burgemeester vertelt dat bijna alle briljanten huwelijken in Hoeven zijn laat Wim weten: 'goeie grond hier hé.'


Bakfiets

“Ik kom uit een gezin van tien kinderen. Als oudste meisje moest je al vroeg aanpakken en zo heb ik de kleintjes mee grootgebracht. Wim heeft op zevenjarige leeftijd zijn vader al verloren en is alleen. Op zeer jonge leeftijd ging hij daarom al met de bakfiets op pad om brood weg te brengen. Met zijn latere stiefvader kon hij overigens heel goed opschieten. Dat waren twee handen op een buik,” laat Dora verder weten. Ze hebben elkaar leren kennen, nadat Wim destijds met zijn ouders tegenover haar ouderlijk huis kwam te wonen. “Ze hebben met twee man om mij gevochten, maar die andere was te dik en zag er niet zo lief uit,” lacht ze hieraan terugdenkend. 



Belangrijkste

Van de huwelijksdag op 8 november 1956 weet Dora zich nog maar al te goed te herinneren dat het stralend weer was, maar dat op die dag niet alles meezat. “De taxichauffeur, die tevens buschauffeur was en een café had, zou ook de bloemen regelen, maar deze werden niet bezorgd en de bestelde fotograaf is niet op komen dagen, waardoor we heel weinig foto’s van onze huwelijksdag hebben.” Uit het huwelijk is dochter Noortje geboren. Samen met schoonzoon Carlo Verhulst, heeft zij voor het belangrijkste in het leven van Wim en Dora gezorgd: de kleinkinderen Sabine en Denise. “Tien jaar lang kwamen ze uit school tussen de middag bij ons eten. Vier keer per dag bracht ik ze daarnaartoe en haalde ik ze af,” verklaart Wim, die inmiddels de leeftijd van 90 jaar bereikt heeft.



Groot

In zijn werkzame leven heeft Wim van alles gedaan. “Ik heb 30 jaar bij een drukkerij gewerkt, bij de Basto betonfabriek gezeten, bij de molen van Jan van Loon met zakken van 100 kilogram gesjouwd en in een gieterij met pannen gloeiend heet gesmolten ijzer gewerkt,” somt hij op. Meer dan 15 jaar lang heeft het echtpaar tevens een tabakswinkel gerund. “Door ziekte zijn we hier helaas mee moeten stoppen.” Na bijna 30 jaar in een seniorenwoning te hebben gezeten, wonen ze nu tot grote tevredenheid zo’n anderhalf jaar in Kroonestede. “We worden goed verzorgd, hebben nog een tuin en terras en een slaapkamer zó groot dat er wel zes bedden in kunnen.” 


Mancave

Trots laat Wim zijn eigen ‘mancave’ zien, een hobbykamer die vol staat met miniatuur- auto’s, -tanks, -vliegtuigen en -schepen. “Die heb ik in de loop der jaren allemaal zelf gemaakt. Met de modelbouw doe ik het wat rustiger aan, dat gaat allemaal niet meer.” Wel verblijft hij dagelijks in zijn ‘kot’ om zijn andere grote hobby te bezigen. “Dat is het luisteren naar muziek en het draaien van platen en cd’s. Mijn lievelingsmuziek zijn Duitse Schlagers en Tiroler Muziek. Vroeger kwamen er van die mooie programma’s op de Duitse tv, waar bijvoorbeeld De Flippers in optraden,” vertelt Wim verder. "Wij zeggen ook altijd 'Opa de DJ' tegen hem," zeggen Sabine en Denise gekscherend, dol als ze zijn op hun grootouders. Dora was voorheen een verwoed verzamelaarster van poppen en maakte de mooiste kaarten. "Dat kaarten maken gaat nu helaas niet meer."


Water

Op Kroonestede is zondag al een bescheiden feestje gevierd. "Onze tafel in het restaurant was versierd, we kregen felicitaties en cadeautjes hoewel we zelf nog wel moeten trakteren.” Gefeest werd er maandag met familie en vrienden in restaurant D'n Halder. "Het allerbelangrijkste voor Wim is dat we artiesten hebben vastgelegd die hij bij de Oktoberfesten heeft horen spelen,” zegt Dora. Om het huwelijk zolang vol te houden is volgens Wim gewoon een kwestie van water bij de wijn doen. "In mijn geval is het wel allemaal water geworden,” schaterlacht hij. "We hebben het goed gehad hoor, wel altijd keihard moeten werken, ziekte en tegenslagen gehad, maar kijken tevreden terug. Met accepteren en een positieve instelling kom je al een heel eind,” zegt Dora tot slot.[n]