Voorzitter en dirigent met de twee zilveren jubilarissen
Voorzitter en dirigent met de twee zilveren jubilarissen Foto: Henk Coolen

West Brabants Gemengd Koor zet jubilarissen in zonnetje

OUDENBOSCH - Het West Brabants Gemengd Koor uit Oudenbosch had in 2021 een aantal jubilarissen. Zoals bij veel verenigingen moest het bestuur van het WBGK improviseren, vanwege de Lock down en de bijzondere maatregelen voor koren, om de vier dames en een heer een blijk van waardering te geven vanwege hun jubileum. Er waren drie koorleden die 12,5 jaar en twee koorleden die 25 jaar lid waren.


Op 7 oktober, toen de repetities weer waren begonnen na een onderbreking van driekwart jaar, werden Jeanne van Vlimmeren, Fien van Klundert en Jan van Wees door de voorzitter naar voren geroepen om hun oorkonde vanwege hun koperen lidmaatschap in ontvangst te nemen. Drie weken later waren het Martine Fens en Jeanne Nagtzaam, die vanwege hun zilveren jubileum een zilveren g-sleutel en oorkonde kregen aangereikt.

Aan deze leden is nadien de vraag gesteld waarom ze indertijd lid van dit koor waren geworden. Hun antwoorden waren verschillend. Een van hen, een bas, kwam naar West Brabant vanuit De Haag en was daar lid van het Bachkoor. In deze omgeving was niet iets dergelijks aanwezig. Een zoektocht naar andere koren was het gevolg omdat het zingen toch bleef trekken. Uiteindelijk kwam bij hem het West Brabants Gemengd Koor als vereniging er het best uit. Vooral omdat de toenmalige voorzitter en ook de nu nog aanwezige dirigent hem zo belangstellend en geruststellend hadden ontvangen.

Een ander vertelde dat ze als kind al goed kon zingen en enige tijd van thuis zangles mocht volgen. Later kwam ze bij het Basiliekkoor. Toen iemand van dat koor voorstelde om ook eens te gaan luisteren of het WBGK iets voor haar was, maakte ze al snel een keuze. Dit koor paste gevoelsmatig  beter bij haar en na de zangtest zingt ze nu al 25 jaar als sopraan bij dit koor.

Eenzelfde verhaal werd verteld door weer een ander koorlid, dat de overstap maakte van Basiliekkoor naar het WBGK. Ze was voor die stap nog een aantal jaren lid geweest van het Roosendaals Operakoor, dat helaas stopte. Daar bleef ze altijd de sopraanpartij zingen. Ondertussen is ze nu al 25 jaar sopraan bij het WBGK..

Een ander verhaal vertelde een alt. Ze had als kind piano- en gitaarles gevolgd. Het zingen beoefenen kwam pas later en daar volgde ze zanglessen voor. Iemand uit de buurt die in het mannenkoor zong, zei dat ze eens naar het WBGK moest gaan, omdat dat koor ook mooie optredens verzorgde. Ze werd er allervriendelijkst ontvangen en dus is ze gebleven. Samen met een ander koorlid ontleedt ze de meerstemmige muziek in de zanggroepen. Zij doet dat voor de sopraan- en altpartij. Daarna maakt ze het klaar om het mogelijk te maken dat iedere sopraan of alt huis op de computer haar partij kan inoefenen. 


Komende optredens

Als het allemaal weer kan, zijn er al minstens twee optredens waar in 2022 voor wordt gerepeteerd en vooral door het WBGK naar wordt uitgekeken. Er wordt een jubileumconcert georganiseerd omdat de dirigent, Christ Vergouwen, 25 jaar het koor muzikaal leidt en verder ook omdat het WBGK 35 jaar bestaat.  

Een ander optreden zal zijn tijdens het Middelburg Vól koren-festival aan het begin van de zomer. Altijd uitnodigend, een stad vol koren, in de openlucht, hal,  kerk, kerk of terras.


Ook meezingen

Mensen die graag zingen en dat ook wel eens willen meemaken. Dat kan en meld je aan bij WBGK (www.wbgk.nl).[n]