Al bijna 40 jaar de kerstactie Andriessengroep

OUD GASTEL - Elk jaar voor kerstmis gaan de leden van Scouting Andriessengroep uit Oud Gastel erop uit. Met lijsten in de hand en gewapend met een lach proberen ze zieltjes te winnen voor hun vereniging. Buiten de wekelijkse bijeenkomsten om is het dan weer tijd voor de jaarlijkse kerstactie.


De kerstactie van de scoutinggroep draait al bijna 40 jaar. Rob van der Heijden, de penningmeester van de groep, vertelt hoe het allemaal begon.


Van gipsen engels tot bijna verzorgd kerstdiner


"38 jaar geleden begon de kerstactie met kerststukjes, kaarsen en gipsen engeltjes. Het werd grotendeels door de jeugdleden zelf gedaan. De gipsen engeltjes maken was een hele operatie. De scouts en explorers -11 tot 18 jaar- goten dan de engeltjes met gips in vormpjes, en samen met de welpen -7 tot 11 jaar- werden ze dan geschilderd.” In de weken voor kerst werden toen alle artikelen huis en huis verkocht. Ongeveer 30 jaar terug werden de engeltjes vervangen door ijstaarten. "Maar met ijstaarten in de handen huis aan huis verkoop, dat is niet zo handig," lacht Rob, "dus zijn we toen overgestapt op de reserveringslijsten zodat we de taarten, kerstukjes en kaarsen later konden leveren." Vanaf toen gingen de lijsten vanaf begin November met alle leden mee naar huis, om dan een week voor kerst de artikelen te bezorgen. Na verloop van tijd raakten de kerststukjes uit het assortiment. "Daar zat altijd best wat werk in, terwijl de opbrengsten laag waren. Dat haalde ook het plezier uit het maken van de kerststukjes. Op de achtergrond werden ze toen voor relaties nog wel gemaakt door onze oude penningmeester, maar op de bestellijsten stonden ze niet meer." Inmiddels zijn er van het oorspronkelijke assortiment alleen de kaarsen nog over. "Vorig jaar zijn we overgestapt van ijstaarten naar vleespakketten, om juist de warmte naar het kerstdiner te brengen. Daar zijn dit jaar ook kaaspakketten en bonbons bij gekomen. Je hoeft voor kerst alleen nog een voorgerecht te voorzien!" lacht Rob.


Organisatie
De kerstactie heeft bij de vereniging veel voeten in aarden zitten. Maanden vooraf wordt er contact gelegd met de verkooppartners, zodat begin november de reserveringslijsten uit kunnen. Eind november worden alle lijsten weer verzameld zodat op zondag 19 december alles kan worden bezorgd. Rob is trots op de organisatie van de actie: "Het mooie van de kerstactie is dat het heel menselijk gaat. Alle leveranciers zijn ouders, vrienden of familie van vrijwilligers. Alle leden doen mee aan de verkoop, van jong tot oud, en diezelfde leden bezorgen ook weer de reserveringen. Als werkgroep zorgen we voor de reserveringlijsten, dat de totale aantallen er zijn op 19 december en dat er koffie met appelflappen staat voor de auto's die de bestellingen naar onze leden brengen. Het is een heel logistiek karwei, maar altijd onwijs gezellig."


Opbrengst
De opbrengt van de actie gaat naar de clubkas van de vereniging. "We willen scouting graag zo laagdrempelig mogelijk houden. Deze actie draagt daaraan bij. Zo kunnen we als scouting de kosten voor de gezamenlijke activiteiten -zoals een dagje dierentuin met alle leden- laag houden net zoals de contributie, maar toch zorgen dat bijvoorbeeld onze vrijwilligers wel de training krijgen die we belangrijk vinden" stelt Rob. De groep telt inmiddels 125 leden die er op wekelijkse basis terecht kunnen voor sport- en spelactiviteiten. Online is het ook mogelijk een reservering te plaatsen via www.scoutingandriessen.nl/kerstactie[n]