Boekenproeverij met Wim v.d. Broek.
Boekenproeverij met Wim v.d. Broek. Foto: Bibliotheek Oudenbosch

Boekenproeverij in de smaak van Wim van den Broek

OUDENBOSCH - Op de avond van 19 november stond er weer een boekenproeverij op het menu bij Bibliotheek WB Oudenbosch. Deze keer was Wim van den Broek, journalist, fietsfanaat en naar eigen zeggen meer schrijver dan verwoed lezer, die de smaak bepaalde. In het gezelschap van 14 belangstellenden op gepaste afstand, ging de proeverij van start.


Wim laat in zijn selectie zijn interesse voor de streek blijken en zijn brede contactenkring. Veel van de gekozen boeken zijn geschreven door mensen die hij zelf ontmoet heeft en gaan over lokale beroemd- en beruchtheden, legendes uit de streek en natuurlijk zijn contacten uit de wieler- en triatlonwereld. De proeverij is een reis dichtbij huis, over vroegere wielerbanen en hun felle concurrentie in het boek Hier lag een Wielerbaan van Robert van Willigenburg. Maar de reis voert ons ook naar beroemdheden als de Roosendaalse filmmaker en Academy Award winnaar Fons Rademakers. In het boek Fons Rademakers, scenes uit leven en werk vertelt Meike Bernink over het maken van de film Als twee druppels water, gebaseerd op de roman De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans, en de reden waarom de film jarenlang niet vertoond mocht worden.

Wim doet zelf een boekje open over de wereld van journalistiek. Hij vertelt over de concurrentie in het veld. Zo beschrijft hij een situatie waarin de pers elkaar probeerde te dwarsbomen bij het maken van foto's van de bruiloft van Bauer in de Basiliek van Oudenbosch.

Wim vertelt dat je als journalist graag wil kunnen doorgronden wanneer men de boel beduvelt. Hij haalt het boek De kruidendokter van Arie van der Lugt over Willem van de Moosdijk aan, waarin het verhaal verteld wordt over hoe een ex-medewerker van de omstreden man, hem als oplichter ontmaskerde tijdens een tv-programma van Willem Duys.

Ook de lokale sagen komen aan bod in het boek De vloek van de zeemeerminnen door Frans van Eekelen. Dit boek beschrijft onder andere het verhaal van Janske Gorissen, de zieneres en draagster van stigmata uit Steenbergen. Een van de bezoekers vertelde dat ze zelf als pasgeboren baby in de armen van Janske werd gelegd.

De proeverij zette een hele reeks boeken over de rijke geschiedenis van de streek en haar mensen in het zonnetje. Aan het einde nomineerde Wim Greet Wilryckx als kandidaat voor de volgende proeverij, die zal plaats vinden tijdens de Boekenweek van 2022.[n]