Afbeelding

Tachtig Halderbergse minima-gezinnen verrast met een surprise

Algemeen

OUDENBOSCH - Blije gezichtjes van minder bedeelde kindjes in Halderberge, “daar doe je het voor!” In de week voor Sinterklaas zijn 136 kinderen uit minder bedeelde gezinnen in de gemeente Halderberge verrast met een Sinterklaas surprise.

“Wij worden nu al een aantal jaren door de Rotaryclub Etten Leur en omgeving in de gelegenheid gesteld om de kinderen uit arme gezinnen, die bij ons in beeld zijn blij te kunnen maken met een Sinterklaassurprise, die zij anders misschien niet zouden hebben gehad.” Aldus Henk Grimbergen, bestuurslid van de Stichting Leergeld Noord-West Brabant (www.leergeldnoorwestbrabant.nl). Hij heeft deze week bij een groot aantal gezinnen de kadootjes mogen brengen. “En als je dan de blije gezichtjes ziet van de kinderen, die je soms nog tot het einde van de straat nazwaaien, dan weet je het: “Hier doe je het voor!” Zo hebben wij in de gemeente Halderberge bij meer dan 80 gezinnen bijna 140 kinderen blij kunnen maken.

In totaal heeft de Rotary Club Etten Leur 662 kinderen kunnen verrassen in Etten leur en omliggende gemeenten (inclusief Moerdijk, Halderberge, Rucphen en Zundert). Het gaat dan om kinderen van 4 tot en met 10 jaar. Zij organiseert jaarlijks een IQ-quiz, waarvan de opbrengst gaat naar de St Nicolaasactie. De stichting Leergeld zet zich met name voor kinderen uit arme gezinnen onder het motto: ‘Alle kinderen mogen meedoen, want nu meedoen is straks meetellen’.

Er is nog zoveel armoede onder ons. Vooral kinderen zijn daarvan vaak de dupe; 1 op de 12 kinderen groeit op in armoede en dat is onverteerbaar: Zij kunnen bijvoorbeeld niet mee op schoolreisje; kunnen niet gaan sporten en een verjaardag vieren schiet er vaak bij in. Sommige kinderen gaan zonder ontbijt naar school. Kortom er zijn vaak heel schrijnende toestanden.

Gelukkig wordt Leergeld in staat gesteld door middel van donaties van serviceclubs, bedrijven, particuliere instellingen en ook van privé personen en tevens een subsidie van de gemeente om deze kinderen een wat meer normaal leven te geven Zij kunnen er niets aan doen dat hun ouders het financieel moeilijk hebben. Helaas is Leergeld nog onvoldoende bekend en zouden er  meer kinderen geholpen kunnen worden.

De schatting is dat er in Halderberge ongeveer 500 kinderen onder 18 jaar in armoede opgroeien en die worden nog lang niet allemaal bereikt.