Afbeelding
Foto: Shutterstock

Verbod op lachgas op zes populaire Halderbergse hotspots

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE – Burgemeester Bernd Roks heeft het gebruik van lachgas op bepaalde hotspots in Halderberge verboden. Het gaat om zes locaties waar het niet langer toegestaan is om lachgas te gebruiken. “De keuze van deze gebieden is gebaseerd om eerdere ervaringen. Mocht het voor een waterbed-effect zorgen waarbij het gebruik zicgh naar elders verplaatst, dan zal ik daar anticiperen.”

Deze bepaling wordt opgenomen in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De gemeente wilt niet zover gaan om lachgas helemaal te verbieden. Roks: ‘Ik vind dat je een duidelijke reden moet hebben om een dergelijk gebied in te stellen. Dat hebben we nu gedaan op basis van overlastplekken waar het het gebruik van lachgas betreft. Mocht het nodig zijn, dat breiden we deze lijst uit, maar dan wil ik daar wel een reden voor hebben.” 

Roesmiddel

Lachgas wordt in de medische wereld legaal gebruikt als verdovingsmiddel. Op straat wint lachgas populariteit als genotsmiddel. Lachgas wordt ingeademd via een ballon, die opgeblazen is met lachgas. De lachgas komt uit patroon, of cilinder en wordt via een speciale spuitbus in de ballon geleegd. Je merkt het effect van lachgas direct. Hef effect ebt na enkele minuten weg. Het gebruik van lachgas is niet zonder gevaar. De GGD meldt dat kinderen en jongeren extra kwetsbaar zijn voor psychoactieve stoffen. Het gebruik kan de invloed van de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden. Gebruikers lopen verder risico op een tekort aan zuurstof in de hersenen, slechte concentratie, duizelingen en flauwvallen. Burgemeester Roks ziet ook dat gebruikers van lachgas voor overlast zorgen op bepaalde gebieden. Ook laten ze de patronen vaak op straat liggen. Een verbod op het gebruik van lachgas kan helpen om deze groepen van populaire gebruiksplekken te weren.

Afbeelding