Hans en Elza de Veth
Hans en Elza de Veth Foto: Johan Wagenmakers

Hans de Veth is bezorgd over Halderbergse natuur

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

BOSSCHENHOOFD - Veertien jaar geleden is Hans de Veth (66), met zijn vrouw Elza, in zijn ouderlijk huis aan de Oude Antwerpsepostbaan in het buitengebied van Bosschenhoofd gaan wonen. Dat voelde voor hem als thuiskomen. De liefde voor de natuur is hem daar als kleine jongen al bijgebracht. Als geen ander ziet hij dat het met de natuur de verkeerde kant opgaat.

“Of het goed gaat met de natuur? Dat is maar net welke criteria je hanteert. Iemand uit de stad die in een natuurgebied wandelt ziet groen en denkt dat het er goed uitziet. Als je echter verder kijkt gaat het slecht met de natuur. De bio-diversiteit gaat heel erg achteruit. De ‘stikstofminnaars’ hebben de overhand gekregen. De natuurvijver in onze tuin is verdroogd. Er staat al vele jaren geen water meer in. Daar groeien nu struiken en bomen. Het grondwaterpeil is al zo’n 4,5 meter gezakt,” legt hij uit.

Grote plas

Als opgroeiende jongen, herinnert Hans zich maar al te goed, was er overal bos en hei en was de hele straat nog onbebouwd. “Mijn grootvader heeft dit huis en deze grond destijds gekocht van bakker Lemmens uit Roosendaal. Mijn vader heeft later ongeveer 1 hectare ontgrond voor zandwinning. Daar ontstond een grote plas, waar we in de winter zelfs op konden schaatsen. In de zomer was het ‘plasdras’. Er leefde en groeide van alles. Als kind spreekt dat tot de verbeelding. Daar is mijn liefde voor de natuur ontstaan,” legt Hans uit.

Pianostemmer

Toch is Hans voor zijn werk een andere richting ingegaan. “Na lts-metaal en electro heb ik mts-weg- en waterbouw met keuze bouwkunde gedaan. Later ben ik een cursus pianotechniek gaan volgen en werd ik gediplomeerd pianostemmer. Dat zorgde voor een basisinkomen. Daarna heb ik me ingeschreven bij het Handelsregister als reparatiewerkplaats. Ik heb veel voor aannemers gewerkt, storingen opgelost en bouwliften gerepareerd en aangepast. Leuk, maar fysiek best wel zwaar werk.”

Zeespiegel

Geschiedenis trok Hans altijd al aan en voor de natuur heeft hij een meer dan gemiddelde interesse. “Door mijn werk heb ik veel in West-Brabant rondgereden en dan valt op dat mensen in de loop der eeuwen het landschap telkens aan hun wensen hebben aangepast. Ik wilde me verdiepen in de geschiedenis van de streek. Van de wordingsgang van hoe het was en hoe het nu is wilde ik meer weten.” Hans werd lid van een natuurstudie-vereniging en heeft vele boeken en bladen tot zich genomen. Een van de studies die Hans verricht heeft is het verhaal van het ontstaan van West-Brabant door de turfwinning. “Deze heeft grote invloed op het huidige landschap gehad. Voor de turfwinning is veel grond afgegraven, waardoor het land lager kwam te liggen. Later werden deze afgravingen gecultiveerd voor landbouwgrond. Ondertussen stijgt de zeespiegel maar door. De vraag is niet óf half Nederland onder water komt te staan, maar eerder wanneer,” meent hij.

Imker

Hans is ook al meer dan 40 jaar imker. “Vroeger had ik wel 48 kasten, die ik op veel plaatsen had uitstaan. Nu heb ik er nog 14 die ik onder meer in het Arboretum in Oudenbosch en bij de Wildert heb staan. De afgelopen jaren heeft Hans heel wat voor zijn kiezen gehad. “Financiële tegenvallers, het overlijden van mijn vader en een ernstige ziekte hebben het niet gemakkelijk gemaakt nee.” Maar de liefde voor de natuur overwint bij hem alles.[n]

Bij Ons West Brabant is op YouTube een reportage over Hans de Veth te vinden.