Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Piet en Truus Koevoets 60 jaar in de echt verbonden


BOSSCHENHOOFD - Piet Koevoets en Truus van Nispen, beiden 80 jaar, werden vorige week vanwege hun diamanten huwelijk uitgebreid in het zonnetje gezet. Namens de gemeente kwam wethouder Thomas Melisse het nog vitale echtpaar feliciteren en veel geluk toewensen.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS


Truus komt uit Sprundel en is geboren in een gezin met tien kinderen. “Na ons trouwen hebben we eerst bij de moeder van Piet aan de Pastoor van Breugelstraat ingewoond, daarna hebben we ons eigen huis gebouwd waar we nu nog steeds wonen,” vertelt ze. “Ik ben twee huizen verderop geboren en heb dus altijd op vrijwel dezelfde plek gewoond,” vult Piet aan. “De straat heb ik van kinderkoppen naar asfalt zien veranderen en van vrij rustig tot enorm druk, hoewel je wel met de verkeerstoename meegroeit.” Ontmoet hebben ze elkaar bij een examenfeestje van een vriend. “Daar was ze ook en is het gaan smeulen,” lacht Piet. 


Lekker bezig

Piet is zijn werkzame leven begonnen als bankbediende en ging later, na nog even bij Jongmans in Oudenbosch op kantoor te hebben gezeten, bij de betonijzervlechterij van zijn schoonvader werken om daarna in deze branche voor zichzelf te beginnen. “Ik had met mijn schoonvader zeker geen onenigheid, maar was meer een man van buiten die op de bouwwerken zat. Ik was geen echte kantoorman en wilde gewoon lekker bezig zijn.” Pas op 72-jarige leeftijd is Piet met de zaak gestopt. “Er was geen opvolging.”


Vrouwenvereniging

Truus deed het huishouden en hield zich bezig met de opvoeding van hun twee dochters, maar had daarnaast vele hobby’s en bezigheden. “Nadat ik in Bosschenhoofd kwam wonen had ik best wel last van heimwee. Thuis was ik een groot gezin gewend. Om de mensen beter te leren kennen ben ik lid geworden van de vrouwenvereniging. Vanaf 1984 tot heden ben ik daar voorzitter van, maar volgend jaar ga ik stoppen. Op school was ik lees- en handwerkmoeder, ik zat in het kerkkoor en was collectante. Voor de meiden heb ik veel kleding gemaakt, 20 jaar heb ik op line-dance gezeten, bij een hobbyclub deed ik pitrieten, schilderen, haken en breien. En nu met corona heb ik veel gelezen.”


Raadslid

Piet is onder meer 16 jaar raadslid geweest in de toenmalige gemeente Hoeven en Bosschenhoofd, heeft 15 jaar als centrale verdediger in het eerste van DEVO gespeeld, was 20 jaar voorzitter van harmonie FCO en was nauw betrokken bij fietsclub De Pion. “Van De Pion was ik de allereerste clubkampioen, dat kunnen ze me niet meer afnemen.” Nog jarenlang fietste Piet jaarlijks op een ‘gewone’ herenfiets tijdens de Fietsvierdaagse van Hoeven de 100 kilometer.


Oppassen

“Het geheim van 60 jaar samenzijn is ieder zijn eigen laten zijn. We hadden elk onze eigen hobby’s, zaten overal bij, maar het gezin kwam altijd op de eerste plaats,” meent Truus. “En vooral veel luisteren en af en toe wat zeggen,” valt Piet haar bij. Op de dag zelf zijn ze met het uit 15 personen bestaande gezin een dagje naar Dordrecht geweest. Een feestdiner voor familie, vrienden en bekenden stond een paar dagen later op het programma. “Ons achterkleinkind van 14 maanden is ook mee naar Dordrecht geweest en we hebben er zelfs al een dagje op mogen passen. Is dat niet bijzonder? We hebben altijd alles met veel plezier gedaan. Gelukkig hebben we in ons leven weinig tegenslagen gekend en leeft alles nog. Daar zijn we heel gelukkig mee.”[n]