Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Oudenbossche Sophie wil de smaak van vroeger laten voortbestaan

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Sophie Luijten-Botter (30) is haar oma, die ze overigens nooit gekend heeft, dankbaar voor de bewaard gebleven én geheim gehouden familierecepten. Sinds kort is ze daarmee aan de slag gegaan en tovert ze op geheel ambachtelijke wijze de lekkerste Indische gerechten uit haar keuken.

“Mijn grootouders kwamen beiden uit Indonesië. Mijn vader is in Oudenbosch geboren en getrouwd met een Hollandse vrouw, mijn moeder dus. Zij trof haar schoonmoeder altijd in de keuken aan en er stond altijd wel wat lekkers op tafel. Mijn oma heeft mijn moeder eigenlijk leren koken en mijn vader had het van huis uit ook meegekregen. Dat koken heb ik dus weer van mijn vader en moeder overgenomen. De heerlijke geur van vers gebakken brood die je tegemoet kwam als je naar beneden kwam, herinner ik me maar al te goed,” vertelt ze op enthousiaste wijze.

Ondernemend

Eerst was het de ambitie van Sophie om interieur-styliste te worden. “Na mijn middelbare school-periode heb ik een tijdje in een woonwinkel gewerkt, maar op mijn 21e kwam onze oudste dochter Jenna al en ben ik gestopt met werken.” Sophie is altijd al ondernemend geweest en wilde al snel iets voor zichzelf beginnen. “In mijn eigen webshop verkocht ik onder meer haaraccessoires en babykraam-cadeautjes. Hier ben ik vorig jaar mee gestopt. Het was wel leuk, maar veel werk en was toe aan een nieuwe uitdaging.” 

Uniek

Ze koos ervoor om iets te gaan doen wat dichtbij haar stond en wat ze graag deed. “Zelfgemaakte Indische gerechtjes nam ik mee als ik jarig was. Familie en vrienden zeiden al langer dat het zó lekker was en dan vroegen ze naar de recepten. ‘Dat is familiegeheim,’ zei ik dan, daarbij in gedachten houdend dat ik er ooit iets mee wilde gaan doen.” Het concept wat ze bedacht, moest wel uniek zijn én iets zijn wat er in de buurt nog niet was. 

BroodjeBapao

“Zo is mijn bedrijfje BroodjeBapao ontstaan. Een bapao is een gestoomd broodje met kip- of gehaktvulling,” verklaart ze de naam. “Ik presenteer diverse Indische gerechten op schalen en in elk hapje zitten andere vullingen. Het is wel heel bewerkelijk. Alles is zelfgemaakt. De sausjes en uiteraard het brood ook.” Bij het bereiden van de gerechten krijgt Sophie steeds meer hulp van haar dochters Jenna (8) en Gigi (5). “Zij maken samen met mij onder meer een gerecht wat wijzelf ‘muisoortjes’ noemen, ” lacht ze.

Smaken

Sophie werkt volgens een bepaalde structuur en alles komt uit haar eigen keuken. “De mensen kunnen de gehele week tot en met donderdag bestellen en daarna alléén op zaterdag afhalen. Het loopt echt super. Met kerst 2020 heb ik een Facebookbericht geplaatst en daar heel veel reacties en bestellingen op gehad. Klanten uit Enschede en Nijmegen komen speciaal naar Oudenbosch gereden. Omdat ik mijn Indische oma nooit gekend heb, is het voor mij des te mooier om haar smaken de wereld in te brengen en zo te laten voortbestaan. Dat mensen weten hoe lekker het is als het bij iemand als ik van Indische afkomst, volgens een oud familierecept, vers bereid is. Ik wil hier zo lang mogelijk mee doorgaan en de mensen telkens weer wat nieuws laten proeven. De meiden weten nu al dat ze later ook in het bedrijf willen komen, dus wellicht ga ik dit de komende jaren met een catering verder uitbreiden.”