Tweede van rechts : Tim
Tweede van rechts : Tim Foto: P. Werff

Karatejaar succesvol afgesloten voor Tim Helmons

Sport en vereniging

OUD GASTEL - 2021 Is succesvol afgesloten voor Tim Helmons uit Oud Gastel. Op 28 november werd hij in zijn categorie derde op het NK Karate en op 12 december behaalde hij zijn 1e Dan (zwarte band).

Het was nog even spannend of het NK en het Dan-examen door zouden gaan vanwege de huidige Coronamaatregelen. Gelukkig mocht alles doorgaan, alleen met strenge regels en zonder publiek.

Op 28 november vertrok Tim al vroeg naar Zwolle waar hij in de ochtend werd gewogen en aan het eind van de middag pas aan de beurt was voor de wedstrijd. Het was het toernooi waar de beste karateka’s van Nederland tegen elkaar mochten strijden voor de Nationale titel. Familie en vrienden volgden de wedstrijd via een livestream verbinding, waardoor ze toch bij de wedstrijd konden zijn. Tim had hard getraind en zat goed in zijn vel. Dat was te zien toen hij op de mat stond en won. Tot de halve finale. Zijn tegenstander deelde ineens een hoek op de kaak uit (die niet is toegestaan binnen karate) waardoor Tim knock-out ging en hard tegen de mat smakte.

Omdat hij bewusteloos was en werd onderzocht door de aanwezige bondsarts, werd het beeld op zwart gezet, wat extra spanning opleverde bij iedereen die de livestream volgde.

Ondanks het advies om te stoppen met de wedstrijd, besloot Tim om toch door te gaan. Hij wilde de wedstrijd hoe dan ook netjes afsluiten en niet zomaar opgeven. De livestream werd weer aangezet en het was duidelijk te zien dat Tim heel duizelig op de mat stond. Ondanks dat hij niet helder was, deed hij ontzettend zijn best. Helaas verloor hij deze wedstrijd wat hem een derde plaats opleverde. Een bronzen medaille met een gouden randje.

Na twee weken niet inspannen en goed rust houden vanwege zijn hersenschudding, vertrok Tim afgelopen zondag heel vroeg in de ochtend naar Harderwijk waar hij zich om 08.15 moest melden voor zijn examen van 9 uur. Ook hier mocht geen publiek aanwezig zijn en het examen werd Corona-proof afgenomen.

Tim heeft examen gedaan voor 1e Dan Shotokan, dit is de eerste en meest beoefende stijl van het moderne karate. Na een uur examen doen waarbij alle verplichte onderdelen goed zijn afgerond, kwam het verlossende woord. Het examen was behaald en Tim kreeg zijn 1e Dan, de zwarte band, overhandigd door de examinatoren.

Ondanks alles (Coronamaatregelen, minder wedstrijden en veel minder trainingen) is het toch een succesvol jaar geweest. Bij alle wedstrijden waar Tim aan heeft kunnen deelnemen, eindigde hij op het podium en het jaar 2021 is afgesloten met de felbegeerde zwarte band.

Tim