Droge reddingen met een hulpmiddel
Droge reddingen met een hulpmiddel Foto: J. de Bont

Examen bij Reddingsbrigade de Vuurtoren

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Na twee keer een examen gemist te hebben in het voorjaar, stond er een extra examen gepland op 11 december. Het was even spannend of deze wel door kon gaan, omdat de avondlockdown op onze zwemtijd in gaat. Maar door medewerking en flexibiliteit van het personeel van het zwembad in Oudenbosch, konden we eerder het water in en kon het examen gelukkig doorgang vinden.

De examinatoren van Reddingsbrigade Nederland waren al vroeg aanwezig, zodat eerst het theorie gedeelte van de Lifesaver 1 en 2 brevetten afgenomen kon worden. De kandidaten waren goed voorbereid en slaagden voor het theorie-examen. 

Hierna konden ze meteen het water in, om het praktische gedeelte af te leggen. Ook hierin waren de lifesavers goed getraind en kregen we van de Bond te horen, dat ze een erg goed examen hebben afgelegd. Lifesavers zijn de hoogste diploma’s in deze lijn en Ocean kan volgend examen op voor het laatste diploma, Lifesaver 3. Hierbij komt vooral het leiding nemen binnen een redding aan de orde.

Junior redders

Ondertussen stonden de junior redders klaar om te laten zien wat ze geleerd hadden. Ze deden hun uiterste best en ook zij konden met een diploma naar huis. 

De vier diploma’s van Junior redder zijn, naast de beginselen van een redding, vooral gericht op zelfredding. Uiteraard moeten o.a. de nodige baantjes in verschillende slagen gezwommen worden, maar ook onderwater zwemmen, ringen duiken, drijven op een drijfmiddel in HELP houding en wrikken moest getoond worden. 

Zwemmend redders

Als laatste stonden de zwemmend redders klaar om het water in te gaan. De zwemmend redder kent ook vier diploma’s en deze zijn gericht op het redden van drenkelingen. Zo moesten zij zowel de bevrijdingsgrepen en vervoersgrepen laten zien, als ook het boven water tonen van de reddingspop. Daarnaast nog de vaardigheden om met behulp van een reddings- of hulpmiddel een droge of natte redding uit te voeren. Of er moest naar een bal gezocht worden met geblindeerde bril op,  door aanwijzigen van de redder.  Na afronding kregen ook zij een pluim van de examinatoren en konden met een diploma naar huis.

Helaas geen publiek

Er kon helaas geen publiek aanwezig zijn, maar we waren blij dat het examen toch door kon gaan en iedereen geslaagd is. 

In het nieuwe jaar hopen we weer gewoon twee keer per week te kunnen trainen, uiteraard afhankelijk van de coronaregels. 

Informatie

Bent u benieuwd geworden naar de Vuurtoren, bezoek onze site op www.rbdevuurtoren.nl of stuur een bericht naar info@rbdevuurtoren.nl voor een proeftraining. U bent van harte welkom.