Afbeelding
Foto: Alexander Vingerhoeds

ZUNDERT - De Gemeente Zundert blikt terug op een relatief rustig verlopen jaarwisseling. De brandweer rukte slechts één keer uit voor een kleine brand. De politie ontving twee meldingen waar zij op af is gegaan.


DOOR ADDO SPRANGERS

Dat zag er op andere plaatsen in de regio wel anders uit. Daar had de brandweer het druk, ondanks het vuurwerkverbod, de lockdown en de horecasluiting. In totaal registreerde de meldkamer 204 brandweeruitrukken, zo meldt Veiligheidsregio Midden- en West Brabant. Het gaan om incidenten tussen 31 december 2020 vanaf 00.01 uur tot en met 1 januari 2021 om 08.00 uur. Toch waren er minder incidenten dan vorig jaar in dezelfde tijdspanne. De teller stond toen namelijk op 255. Hoewel er minder uitrukken waren dan in 2019 was de inzet wel intensiever. Er is aanzienlijke schade gemeld door zwaar vuurwerk en zijn er meer autobranden dan voorgaande jaren. De meest in het oog springende incidenten vonden plaats in onder meer, Roosendaal, Etten-Leur, Breda, Zevenbergen en Oudenbosch. Ook in Brabant is vuurwerk de lucht in gegaan, gedurende een kortere periode dan normaliter het geval is en een minder grote hoeveelheid.

Amphia Ziekenhuis

Het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft rond de jaarwisseling acht patiënten ontvangen op de spoedeisende hulp, zo laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. Hiervan hadden er vier vuurwerkgerelateerd letsel. Bij twee patiënten was sprake van alcoholvergiftiging. De spoedeisende hulp van het Amphia Ziekenhuis kijkt dus terug op een rustige dienst.

Preventieve maatregelen

De jaarwisseling in de gemeente Zundert is zoals gezegd echter rustig verlopen. “Zoals ieder jaar hebben we in aanloop naar de jaarwisseling een aantal preventieve maatregelen genomen om overlast te beperken,” zo meldt een woordvoerder van de Gemeente Zundert. “Ieder jaar worden er op oudejaarsdag 300 afvalbakken afgesloten, rijden we een ronde om brandbaar materiaal op te ruimen, en sluiten we glas- en kledingcontainers. Dit zijn ook nog eens goede momenten waarop we met mensen in gesprek gaan om eventuele overlast te voorkomen.

Dat is heel belangrijk, want een veilige en gezellige jaarwisseling moeten we vooral samen doen.’

Oproep

“Daarnaast is er regionaal voorbereiding geweest met partners, zoals de politie en de Veiligheidsregio. Wat heel belangrijk was dit jaar, was de algemene oproep om de jaarwisseling in klein verband te vieren. Dit vanwege de coronamaatregelen. Heel veel inwoners hebben hier gehoor aan gegeven en zij hebben zo in kleine gezelschappen het nieuwe jaar ingeluid. Daarnaast hebben we de inwoners geïnformeerd over het vuurwerkverbod en het verbod op carbid schieten. Politie heeft samen met onze boa’s controles aan de grens uitgevoerd op het invoeren van vuurwerk vanuit België.”

Relatief rustig

Tijdens de jaarwisseling waren er volgens de woordvoerder geen grote incidenten. “De politie heeft twee meldingen gehad, waarbij ze ter plaatse zijn gegaan. De brandweer is één keer uitgerukt voor een kleine brand. We blikken met elkaar terug op een relatief rustige jaarwisseling voor de hulpverleningsdiensten in Zundert. Een beeld dat aansluit bij voorgaand jaar.”[n]