Jan Peeters
Jan Peeters FOTO COLLECTIE FAMILIE PEETERS

Bavokerk neemt afscheid van koster Jan Peeters

RIJSBERGEN - Het kerkgenootschap Sint Bavo moet het voortaan zonder koster Jan Peeters doen. Hij overleed op Oudejaarsnacht om 01.00 uur op 82-jarige leeftijd in het Amphia ziekenhuis in Breda.


In hem verliest de plaatselijke geloofsgemeenschap van de Sint Bavokerk een koster die zijn werk met grote passie uitvoerde. Hij heeft de installatie van de nieuwe parochie Christus Koning niet meer mogen meemaken. Peeters volgde in oktober 2008 de uit hetzelfde hout gesneden Jan Martens op als koster die na twintig jaar vanwege een herseninfarct moest stoppen.

Iedere dag in grote stappen, zoals we hem herinneren, trok Peeters bij weer en wind de huisdeur in de Pastoor Verbuntstraat achter zich dicht voor het openen en sluiten van de kerkdeuren. Het was zijn dagelijks werk, buiten al zijn werkzaamheden rond de kerkelijke vieringen. Koster Jan Peeters was een kalm en rustige persoonlijkheid die een groot hart bezat voor de kerk waarin hij in 1938 werd gedoopt. Pastoor Van Geel memoreerde in zijn toespraak de overledene als een zeer eenvoudig en plichtsgetrouw iemand die het kosterschap tot in de puntjes wist te verzorgen. Jan Peeters, zoon van koperslager Kiske Peeters aan de voormalige Stadseweg, was al enige tijd ziek, maar het weerhield de koster niet om thuis voor de kerk te werken. Jan Peeters maakte vele jaren deel uit van het vrijwillige brandweerkorps van de voormalige Gemeente Rijsbergen en van de plaatselijke EHBO-vereniging. Als geluidsman was hij verder vrijwillig bij menig culturele activiteit in zijn dorp betrokken. Koster Jan Peeters laat een vrouw en twee dochters na. Zijn uitvaart heeft plaatsgevonden in de Sint Bavokerk.[n] TEKST CHARLES LUIJTEN