In memoriam Antoine van Doremalen (1943-2020)

ZUNDERT - Antoine van Doremalen is zonder twijfel sinds zijn aantreden als lid van Zeldzaam Maar Zeker (ZMZ) in 1975 een van de grootste drijvende krachten geweest voor onze vereniging. Midden jaren ‘70 zat de vereniging een beetje in een bestuurlijke dip. Antoine nam de vereniging toen min of meer op sleeptouw en werd hij in 1976 secretaris –penningmeester van ZMZ. Een belangrijke dubbelfunctie die hij zelfs 15 jaar, tot 1991, heeft vervuld.

Antoine was voorwaarde-scheppend voor de leden van de vereniging en zorgde ervoor dat alles tot in de puntjes was geregeld. Trots was hij toen ook Henri (1982) en Werner (1989) in deze periode lid werden.


Antoine heeft zich eind jaren ‘80 ook onvoorwaardelijk ingezet voor de bouw van een compleet nieuwe schietaccommodatie. Eerst zorgde Antoine er in die tijd als penningmeester voor dat we er financieel beter voor stonden, immers de financiering van een dergelijke complete nieuwbouw is voor een relatief kleine vereniging niet eenvoudig. Niets was hem teveel, oud papier verzamelen, rommelmarkten, enveloppen acties organiseren etc.

Zijn enthousiasme sloeg over op de leden en na jaren van sparen en hard werken kon Antoine in 1991 dan ook trots de officiële opening en ingebruikname aankondigen van de compleet nieuwe, automatische schietbaan bij Cafe Romantica te Zundert.


Na 1992 heeft Antoine het penningmeesterschap overdragen, maar hij bleef wel de functie van secretaris met verve vervullen. Hij heeft dit nog tot en met 1996 gedaan en heeft in deze periode gewerkt aan de voorbereiding van ons 50-jarig jubileum (1997). Het jubileum en feest was een groot succes en tijdens de feestactiviteiten is Antoine toen gekozen tot voorzitter van ZMZ.


Tijdens zijn periode als voorzitter (van 1997 t/m 2007) lag er weer een nieuwe uitdaging voor de vereniging. In 2002 kregen we namelijk te horen dat we slechts nog een jaar gebruik konden maken van onze accommodatie bij cafe Romantica. Wederom hebben we toen, onder aanvoering van Antoine, alles uit de kast gehaald om opnieuw vanaf nul een nieuwe schietaccommodatie op te gaan bouwen bij Cafe De Valk te Wernhout. In 2004 is de nieuwe baan officieel geopend en in gebruik genomen.

Hiermee was de basis voor het voortbestaan van onze vereniging weer stevig gefundeerd en kon Antoine dan ook in 2008 met vertrouwen aftreden als voorzitter. Voor zijn verdienste is Antoine benoemd tot ere-lid van ZMZ en onderscheiden met een gouden kruisboog- speld.


Naast eerder genoemde functies heeft Antoine ook diverse bestuursfuncties vervuld buiten de vereniging. Zo was hij jarenlang afgevaardigde voor ZMZ in het Kringbestuur (Kring Zundert) en in de periode van 1991 tot 1997 was hij voorzitter van de Kring Zundert.

Tijdens zijn bestuurlijke periode (van 1976-2008), maar ook daarna was Antoine zelf ook altijd een fanatiek schutter en het was heel ‘Zeldzaam’ dat hij een training of wedstrijd oversloeg. Hij heeft in de loop der jaren als schutter ook diverse ere-prijzen behaald, zowel op kringniveau als op landelijk niveau (NKB).

Als bewijs van zijn verdienste is Antoine in 2015 tijdens zijn 40 jarig jubileum nog Koninklijk Onderscheiden.


Wij verliezen in Antoine een markant persoon en onze gedachten gaan uit naar Jacqueline, Henri & Anne, Hannah, Werner & Virginia, Fleur, Maarten en Eva.


Bestuur en leden Kruisboogvereniging Zeldzaam Maar Zeker.[n]