Sue: 'Mama is niet zo van de drukke decoratie. Ik hou juist van printjes, kleuren en glitters'
Sue: 'Mama is niet zo van de drukke decoratie. Ik hou juist van printjes, kleuren en glitters' FOTO TESS MUTSTERS

De keuken in met bakster Sue Herrijgers

ZUNDERT - Waar het bij het woord ‘bakken’ voor de meeste mensen ophoudt bij het maken van een appeltaart met een mix uit een pakje, is dat voor Sue Herrijgers (12) slechts het begin. Cupcakes, donuts, macarons en taarten, Sue bakt het allemaal.


DOOR TESS MUTSTERS


In de keuken van familie Herrijgers staat een luxe mixer op het aanrecht. Een flink schap in de kast staat vol potjes en bakjes met sprinkels, glitters en andere eetbare toppings. "Dat is nog lang niet alles hoor," lacht Sue. "Er staat nog een grote kist in de kelder!"


Keukenhulp

Judith, de moeder van Sue, was een fervent bakker, maar toen ze vanwege kanker eenzijdig verlamd raakte en in een rolstoel terecht kwam, werd dat allemaal wat lastiger. Sue was altijd al druk bezig met tekenen en omdat ze ook genoot van het bakken, besloot ze haar moeder te gaan helpen. Inmiddels gaat Sue steeds vaker zelf aan de slag met het bakken en dan kan ze daar gemakkelijk een hele dag mee bezig zijn. "Ik kan met het bakken echt mijn creativiteit kwijt en ik kan er lekker mijn hoofd mee leegmaken," legt Sue uit.

Van haar moeder heeft ze veel geleerd, maar inmiddels heeft Sue een eigen stijl ontwikkeld. "Mama is niet zo van de drukke decoratie, terwijl ik juist heel erg van verschillende printjes, kleuren en glitters houd," vertelt Sue. Zo maakte ze laatst nog donuts met een roze glazuur en gouden panterprint.

"Dat is typisch Sue," vertelt moeder Judith met een trotse glimlach.


Stapeltaarten en macarons

Enthousiast vertelt Sue over alle baksels die ze al heeft gemaakt, terwijl haar moeder foto’s van verschillende taarten laat zien. Familie en vrienden hebben het talent van de jonge bakster al ontdekt en voor verjaardagen en feestjes mag ze regelmatig een taart bakken. Zo mocht ze de taart voor opa’s 75ste verjaardag maken, komt er een indrukwekkende, oranje Halloweentaart voorbij vol met spookjes en spinnenwebben en een herfstachtige taart waar een aantal levensechte pompoenen van fondant op zijn gepositioneerd. Stapeltaarten zijn inmiddels de specialiteit van Sue, deze vindt ze ook het leukst om te maken. "Al zijn haar macarons ook erg lekker," benadrukt Judith. De favoriete smaak van Sue? "Kersen," zegt ze meteen.


@creametsue

Op haar Instagramaccount @creametsue plaatst ze al haar nieuwe creaties. "Ik zette daar eerst voornamelijk tekeningen op," legt Sue uit. Ze is namelijk niet alleen heel creatief met taarten en baksels maar ook met potloden en ander knutselwerk. "Nu plaats ik ook mijn taarten op Instagram en maak ik filmpjes van hoe ik de taarten bak. Op Instagram heb ik binnen een half jaar 500 volgers gekregen. Natuurlijk is het aantal volgers niet het belangrijkste, maar het is wel heel erg leuk als zoveel mensen de foto’s die je plaatst oprecht interessant vinden, dat maakt je dag wel goed."


Ambities

Ambities voor zowel het bakken als haar Instagramaccount heeft ze genoeg. Komend jaar wil ze de 1000 volgers op Instagram bereiken en wil ze kleine bestellingen van mensen uit de buurt gaan aannemen, zodat ze de heel Zundert kan veroveren met haar baksels.[n]