Finn: 'Ik heb ontdekt dat ik het leuk vind om dingen te organiseren en te bedenken'
Finn: 'Ik heb ontdekt dat ik het leuk vind om dingen te organiseren en te bedenken' FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT

'Je gaat nadenken over de keuzes die je maakt'

ZUNDERT - Niet weten wat je precies wilt en geen duidelijk doel voor ogen hebben. Het zal veel jongeren niet onbekend in de oren klinken. De 18-jarige Finn van Gaans uit Zundert worstelde met dezelfde problemen. Dankzij het programma FIKS is de weg die hij wil bewandelen voor hem inmiddels een stuk duidelijker geworden.


DOOR ADDO SPRANGERS


FIKS is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Zundert en Breda, in samenwerking met Surplus en Starters4Communities. Door een half jaar te werken voor een organisatie, in combinatie met het volgen van trainingen en workshops, komen jongeren erachter wat ze precies willen, en ontdekken en ontwikkelen ze vaardigheden. “Mijn ouders hadden erover gelezen in de krant,” vertelt Finn. “Het zag er vet uit en ik dacht dat ik er wel baat bij zou kunnen hebben. Ik zit op de havo, maar op school ging het niet zo goed. Voor mij kwam FIKS op het juiste moment.”


Voedselbos Chaam

Hij is inmiddels een klein half jaar met FIKS bezig. “Na een aantal workshops en bezoeken aan gastorganisaties ben ik beland bij het Voedselbos Chaam. Dat sprak me wel aan. Lekker in de buitenlucht bezig zijn en proberen het Voedselbos groter te maken. Samen met twee andere deelnemers hou ik me bezig met het vraagstuk hoe je een community kunt bouwen rond het Voedselbos. Dat betekent niet alleen actief meehelpen aan het opbouwen van het Voedselbos zelf, maar ook het benaderen van organisaties en potentiële belangstellenden, het houden van een Open Dag enzovoorts.”


Zelfreflectie

Finn zegt veel te halen uit de wekelijkse workshops met andere FIKS-leden. “Je moet bijvoorbeeld pitchen, een plan van aanpak maken en een presentatie geven. Dat zorgt ook voor een beetje zelfreflectie. Je gaat goed nadenken over de keuzes die je maakt. Aan welk doel zou ik willen bijdragen? Hoe kan ik impact maken op mijn eigen leven? Je krijgt ook iets meer oog voor je omgeving.”


Comfortzone

“Laatst houden we een workshop met als doel buiten je comfortzone te stappen of deze te verbreden. Je kunt blijven vastzitten in wat je altijd doet, maar het kan veel vetter zijn om juist iets te doen wat je nog nooit hebt gedaan.

Misschien liggen daar namelijk juist je talenten.

Samen met andere deelnemers heb ik online een pubquiz voor andere FIKS-leden georganiseerd. Daarbij heb ik ontdekt dat ik het leuk vind om dingen te organiseren en te bedenken. Je ontdekt vaardigheden waarvan je misschien nog niet wist dat je ze in huis hebt.”

Die eyeopener heeft ervoor gezorgd dat Finn zich nu aan het oriënteren is op vervolgopleidingen. “Terwijl ik hiervoor nog nul idee had van wat ik wilde gaan doen of wat ik leuk vond. Dat zie je bij andere deelnemers ook. Ik ben nu gefocust op een opleiding voor de evenementenbranche.”

Eind maart komt het project bij FIKS voor Finn ten einde. “Maar waarschijnlijk ga ik straks gewoon als vrijwilliger door bij het Voedselbos. Zó tof vind ik het daar.”[n]


FIKS is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar. Eind februari begint het volgende programma. Belangstelling? Surf dan naar www.ikwilfiks.nl voor meer informatie en aanmelden.