Inwoners van onder meer de Prinsenstraat ondervinden veel verkeersoverlast.
Inwoners van onder meer de Prinsenstraat ondervinden veel verkeersoverlast. FOTO ADDO SPRANGERS

‘Focus ligt nu op leefbaarheidsmarathon'

ZUNDERT - Zundert staat, om met de woorden van wethouder Patrick Kok te spreken, aan de vooravond van een ‘leefbaarheidsmarathon’. Verdeeld over de verschillende kernen moet er flink worden geïnvesteerd in de herinrichting van wegen met het oog op de verbetering van de verkeersveiligheid en daarmee ook de leefbaarheid.


DOOR ADDO SPRANGERS


De mogelijkheden hiertoe voor onder meer de Prinsenstraat, het zuidelijke deel van de Molenstraat en de Wernhoutseweg worden hierbij - in overleg met de inwoners - nader onderzocht, zo belooft hij. “Een en ander zou als extra maatregelenpakket kunnen worden toegevoegd aan het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP), al zal er dan mogelijk wat extra ruimte moeten worden toegevoegd aan het nu beschikbare budget van 19 miljoen euro voor een periode van tien jaar. De raad mag zich straks buigen over de prioritering van de aan te pakken straten en over de eventuele toekenning van extra middelen hiertoe. In het derde kwartaal van dit jaar kom ik met een voorstel. Dan kan hiermee ook rekening worden gehouden in de begroting van 2022, waar de raad zich in november over buigt.”


Onderzoek

De wethouder verwacht op deze manier de door inwoners van genoemde straten geuite klachten over verkeersoverlast - en daarmee een steeds sterker beleefde verkeersonveiligheid - (deels) te kunnen tackelen. Verder onderzoek naar de mogelijke komst van een zuidelijke tak van de Randweg wordt voorlopig echter geparkeerd. Met dat voorstel werd ook afgelopen week door de coalitie ingestemd. VVD, CDA en Dorpsbelangen schaarden zich hierbij achter de conclusie van het in opdracht van de Gemeente Zundert verrichte onderzoek naar nut en noodzaak van de zuidelijke verkeersontsluiting door bureau Kragten: niet nodig.


Knelpunten

Wethouder Patrick Kok erkent dat de leefbaarheid en veiligheid in nogal wat straten in de gemeente Zundert onder druk staan.

“Daarom gaan we de plekken die als zwaarste knelpunten zijn aangeduid met voorrang aanpakken met geld dat nu beschikbaar is, zoals de Wernhoutseweg, Klein Zundertseweg, Veldstraat, Burgemeester Manderslaan, Meirseweg, Sint Bavostraat, Risten en Ettenseweg. Nu een variantenkeus voor de zuidelijke verkeersontsluiting voorbereiden is niet verstandig en heeft ook de nodige consequenties. Zoiets dient een stevige, ruimtelijke onderbouwing.

Elke studie die je nu uitvoert is over vijf tot tien jaar bovendien weer sterk verouderd, terwijl een dergelijk onderzoek heel kostbaar is.

Ik kan me niet anders voorstellen dat in de toekomst wel de noodzaak van een zuidelijke verkeersontsluiting zou kunnen ontstaan. Voor nu echter zeg ik: laten we geld in stenen stoppen in plaats van in onderzoek.”


Enquête

Het besluit om geen verder onderzoek te doen naar een vervolgtracé is tegen het zere been van de raadsfracties LP, ONPL, D66 en OPZ, die juist voorstander zijn van een vervolgonderzoek.

Deze partijen zien niets liever dan dat de zuidelijke verkeersontsluiting op de politieke agenda blijft en ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd, hetgeen eveneens geldt voor de drie jaar geleden door inwoners van de Prinsenstraat opgerichte Werkgroep Randweg Zundert, een belangengroep op die ijvert voor het verder doortrekken van de Randweg om Zundert. In de aanloop naar de raadsvergadering hield zij een enquête waarop meer dan 600 reacties werden ontvangen. Uit die enquête kwam naar voren dat 75 procent van de geënquêteerden hinder ondervindt van vracht- en landbouwverkeer, dat 89 procent voorstander is van de komst van een zuidelijke randweg wil en dat 85 procent graag nader onderzoek wil naar die weg.


Bestuursopdracht

Waar D66 pleit voor verdere gesprekken en het op de agenda houden van de noodzaak voor een zuidelijke variant van de Randweg, is de toon vanuit LP, ONPL en PZ harder. De drie jaar geleden in het Politiek Akkoord 2018-2022 vastgelegde bestuursopdracht Zuidelijke Verkeersontsluiting wordt nu door VVD, CDA en Dorpsbelangen eenvoudigweg opzij geschoven, zo luidt de beschuldiging. Een gezamenlijke belofte aan de inwoners van de gemeente Zundert wordt hiermee volgens hen niet voltooid.

Wethouder Patrick Kok noemt het Bestuursakkoord heel ambitieus in al haar facetten. De aanpak van de verkeersproblematiek, en hieruit voortvloeiend de eventuele realisatie van de zuidelijke verkeersontsluiting, is er volgens hem slechts één van.

“De uitkomst van de studie naar nut en noodzaak van de zuidelijke verkeersontsluiting echter maakt een dat een variantenstudie op dit moment niet aan de orde is,” zo stelt hij.

“De focus ligt nu op de leefbaarheidsmarathon.”[n]