Taalvrijwilligers gezocht voor Taalhuis Rijsbergen

RIJSBERGEN - Bibliotheek West-Brabant is op zoek naar taalvrijwilligers voor het Taalhuis, dat medio april opent in Bibliotheek Rijsbergen, Koutershof 6.


Eén van de speerpunten van de bibliotheek is de bestrijding van laaggeletterdheid. 1 op de 9 mensen (16-65 jaar) in Nederland is laaggeletterd. Ze kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen doen aan onze samenleving. Om deze doelgroep beter te kunnen bereiken wordt er ook een Taalhuis geopend in de gemeente Zundert.

Het Taalhuis is dé plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Belangstelleden kunnen er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus in de buurt en om te oefenen. Het Taalhuis is er ook voor vrijwilligers. Ze kunnen er b.v. terecht voor onderwijskundig advies of geschikt lesmateriaal voor hun cursist(en).

Vrijwilligers zijn elke woensdag van 14:00 tot 16:00 uur het aanspreekpunt voor alle bezoekers aan het Taalspreekuur. Ze informeren (potentiële) vrijwilligers en voeren intakegesprekken met laaggeletterden om zo hun wensen en mogelijkheden duidelijk te krijgen. Het is de bedoeling, dat vrijwilligers uiteindelijk het spreekuur zelfstandig uitvoeren, maar ze kunnen altijd rekenen op ondersteuning van een consulent van de bibliotheek én een taalinhoudelijk deskundige.


Taalvrijwilligers krijgen vooraf een training van 4 dagdelen op MBO 4 niveau, waarin ze leren hoe ze deelnemers begeleiden. Zo krijgen ze uitleg over de verschillende taalniveaus, methodes en lesmaterialen.

Het heeft de voorkeur, dat vrijwilligers ervaring hebben (gehad) met het begeleiden van één of meerdere personen bij het verbeteren van hun basisvaardigheden.
Het is belangrijk, dat belangstellenden een open houding hebben, geduldig zijn en gemakkelijk om kunnen gaan met personen uit verschillende sociale klassen, culturen en leeftijden. Daarnaast voeren ze gemakkelijk gesprekken, ook met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen, om in korte tijd zicht te krijgen in hun situatie en leerwensen. Zelfstandigheid, betrouwbaarheid en digitale vaardigheid zijn tenslotte belangrijke voorwaarden voor taalvrijwilligers.


Interesse?

Stuur een mail naar Dominique Vissers, d.vissers@bibliotheekwb.nl o.v.v. Taalhuis Rijsbergen.[n]