Sharon, Liene, Jorg en Louis in de raadzaal.
Sharon, Liene, Jorg en Louis in de raadzaal. FOTO TESS MUTSTERS

'Fijn om stem te kunnen laten horen'

ZUNDERT - Ongeveer anderhalf jaar geleden ontstond de jongerenraad van Zundert. Deze raad moet als het ware de brug van de jongeren in Zundert, naar de gemeente van Zundert vormen. Veel leden heeft de raad niet, maar de leden die er zijn, zijn razend enthousiast en vastberaden het verschil te maken.


DOOR TESS MUTSTERS


Meerle Eekeren (18), Sharon Oostvogels (18), Louis van Oirschot (17), Jorg Theuns (17) en Liene Antonissen (11). Dat zijn de vijf leden van de jongerenraad. Samen proberen ze gemeente Zundert een beetje beter te maken.


Afvalproject

Het eerste project van de raad begon met de kick-off: een avond waarop jongeren met de leden konden praten, om onderwerpen aan te kaarten. "Een meisje van basisschool Zonnebloem vertelde dat er vaak veel afval op haar schoolplein ligt," vertelt Sharon. "We besloten toen een project te starten waarmee we, door middel van stickers, afvalbakken meer laten opvallen. Zo stimuleren we het weggooien van troep in de afvalbakken." Het opruimen van het afval is belangrijk, daar zijn alle leden het over eens. ‘Ik denk dat het echt niet alleen bij de Zonnebloem een probleem is," legt Liene uit. "Je ziet afval op heel veel plekken en het is belangrijk dat we de gemeente schoon houden."

Om nog meer bewustzijn te creëren, wil de raad de stickers laten ontwerpen door kinderen van basisscholen in de gemeente. Daarvoor mailde de raad naar alle basisscholen in Zundert, maar de leden moesten een teleurstelling verwerken toen ze enkel van basisschool Zonnebloem antwoord kregen. "Dat was wel heel erg jammer," vertelt Meerle. "Wij weten natuurlijk ook niet waar die andere scholen mee bezig zijn en waarom ze niet reageren, maar wij geloven niet dat alleen basisschool Zonnebloem dit probleem heeft." Om toch een groter publiek te bereiken, gaat de jongerenraad in gesprek met verschillende dorpsraden.


Appeltje-eitje

Alle leden hebben zo hun eigen reden waarom ze bij de jongerenraad zijn gegaan. "Ik ben bij de open dag geweest en dat trok me wel. Ik vond het interessant dat ik kon meebeslissen over bepaalde onderwerpen, dat ik mijn stem kon laten horen," legt Louis uit.

"Je leert ook goed wat er speelt als je lid bent van de jongerenraad," vertelt Jorg. "Het is een leuke manier om te zien hoe de gemeentelijke politiek werkt."

De raad komt moeilijk aan nieuwe leden. Politiek voelt voor jongeren vaak als een ver-van-mijn-bed-show. "Dat speelt denk ik echt wel mee," zegt Jorg. Om grotere, actuele projecten, zoals het afvalproject, aan te kunnen pakken, is een groter team belangrijk. Alle leden hebben dan ook één boodschap: aansluiten is appeltje-eitje. Op Facebook en Instagram is de raad gemakkelijk te vinden en te bereiken.

De leden zien de waarde van de jongerenraad in ieder geval wel in. "Het is een manier om erachter te komen wie je bent en waar je voor staat, dat kan heel waardevol zijn," legt Meerle uit. De raad heeft veel contact met de burgemeester. Zo heeft Liene al een gesprek met haar gehad en mogen Sharon en Meerle een livestream met haar doen om jongeren aan te moedigen te gaan stemmen. Maar: "Het is ook gewoon leuk, we zijn een jongerenraad, geen gemeenteraad," lacht Sharon. [n]