Karel Dictus verzet zich tegen de aanleg van een permanente bushalte voor zijn deur.
Karel Dictus verzet zich tegen de aanleg van een permanente bushalte voor zijn deur. FOTO ADDO SPRANGERS

Gesteggel over aanleg bushalte duurt voort

ZUNDERT - Gaat er dan toch een permanente bushalte komen voor de deur van Karel Dictus, aan de Veldstraat 14? Als het aan de Gemeente Zundert ligt wel. Zij heeft reeds aangekondigd de klus, afhankelijk van de planning van de aannemer, te gaan klaren. Voor Dictus, fanatiek tegenstander van de bedoelde bushalte, is het echter nog geen gelopen koers.


DOOR ADDO SPRANGERS


In januari besloot het Zundertse college de aanleg van het busperron aan de westzijde van de Veldstraat, voor het bedrijf en de woning van Karel Dictus, voorlopig op te schorten. Dat gebeurde nadat laatstgenoemde, eigenaar van een garage-, taxi- en autoverhuurbedrijf, met twee kleine vrachtwagens de plek blokkeerde waar de bushalte gestalte moet krijgen. Sinds 2018 bevindt zich pal voor de deur van Dictus een tijdelijke bushalte. Hij zegt er veel hinder van te ondervinden. Zo zouden bussen tientallen keren per dag zijn uitritten blokkeren. Bovendien, zo stelt hij, voldoet de bushalte niet richtlijnen van het CROW, een Nederlandse stichting die zich opstelt als kennisinstituut voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer, en werk en veiligheid. Mensen met een beperking, die bijvoorbeeld zijn aangewezen op een rollator of een rolstoel, kunnen er volgens Dictus al helemaal niet uit de voeten. Een mening die wordt gedeeld door het Gehandicapten Platform Zundert. Die belangenvereniging stelt dat een bushalte op de beoogde locatie indruist tegen de mede door de Gemeente Zundert ondertekende intentieverklaring een echte inclusieve gemeente te willen zijn, voor mensen met en zonder handicap, beperking of kwetsbaarheid.


Wijzigingen

Tot aan de Raad van State verzette Dictus zich tegen de komst van een permanente halte voor zijn deur. "Die zaak heb ik verloren omdat ik onvoldoende kon aantonen dat ik hinder ondervind van de bushalte,” aldus Dictus. Voor de Gemeente Zundert is het dan ook klip en klaar. Zij is na een lange juridische voorgeschiedenis in het gelijk gesteld door de Raad van State en dus is er volgens haar geen enkele belemmering om daadwerkelijk te gaan beginnen met de aanleg van de door haar gewenste bushalte ter hoogte van het pand van Dictus aan de Veldstraat 14. Een overleg met het Gehandicapten Platform Zundert heeft volgens de Gemeente Zundert geleid tot twee kleine wijzigingen in het ontwerp: het verwijderen van een aantal inritblokken en het plaatsen vaneen kolk zonder sleuven in het trottoir.


Stappen

Het is een ontwerp waar, zo erkent ook de Gemeente Zundert, het Gehandicapten Platform Zundert geen enkele verantwoordelijkheid voor wil dragen. "Er is veel te weinig ruimte op de plek waar de bushalte moet komen,” legt voorzitter Pieter Adriaensen uit. "We zijn er dan ook niet blij mee. Hoe kunnen mensen met een beperking daar nou op een normale manier in de bus komen? En dat terwijl er twintig meter verderop een prachtige plek is met voldoende ruimte.” Ook Karel Dictus is ‘not amused'. Naar eigen zeggen heeft hij echter nog wat ijzers in het vuur. "De Gemeente Zundert heeft verzuimd bij Arriva te melden dat de bushalte niet geschikt is voor mensen met een beperking. Ook mag een stoep alleen overgaan in een busperron als er binnen vijftig meter geen alternatief is. Dat is er echter wél. Hiernaast dient het busperron 12 meter lang te zijn én moet er een aanrij- en uitrijruimte zijn van elk 2 meter. Dat is niet het geval en dus heeft de Gemeente Zundert ten onrechte subsidie gekregen. Ze willen er nu vier meter bijpakken door inritblokken weg te halen. Hoe moet ik dan op mijn terrein komen? Ik bereid me voor om stappen te ondernemen. Ook ga ik op dinsdag 23 maart inspreken in De Ronde.”[n]