Burgemeester Jooyve Vermue neemt ter plekke een kijkje.
Burgemeester Jooyve Vermue neemt ter plekke een kijkje. FOTO TOM VAN DER PUT

Dode aangetroffen in drugslab in Wernhout

WERNHOUT - In een schuur aan de Beverstraat is afgelopen week een dode aangetroffen. In dezelfde ruimte stuitte de politie op een drugslab. De bewoner van het perceel is aangehouden als verdachte. De politie onderzoekt de zaak.


DOOR ADDO SPRANGERS


In de nacht van dinsdag op woensdag, rond middernacht, ging de politie vorige week naar de in het buitengebied van Wernhout gelegen locatie, vlakbij de grens met België, toen zij een melding van de bewoner ontving. In de schuur zou een levenloos persoon liggen. Omdat de agenten rondom het pand een sterke chemische lucht roken, die veelal ontstaat bij het produceren van synthetische drugs, werd de brandweer ingeschakeld. Toen de brandweer het sein veilig gaf, trad de politie binnen. In de ruimte, die ingericht was als een drugslab, troffen zij een dode aan. De identiteit van deze persoon is nog niet vastgesteld. De bewoner is aangemerkt als verdachte. Hij is overgebracht naar het politiebureau en zit vast voor verder onderzoek. Op de kruising van de Maalbergenstraat met de Krochtenweg had de politie volgens omstanders aandacht voor een bestelwagen die daar stond. Of deze auto iets te maken heeft met de zaak is niet duidelijk. Het drugslab is woensdag ontmanteld door het team Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), dat gespecialiseerd is in het ruimen van drugslabs en het werken met gevaarlijke stoffen. De recherche doet verder onderzoek naar de zaak.


'Elk drugslab is er één te veel'


Burgemeester Joyce Vermue heeft donderdag het besluit genomen om de panden te sluiten. Dit is voor de duur van negen maanden. De burgemeester is, op basis van de Opiumwet (artikel 13b), bevoegd een pand te sluiten als daar stoffen aanwezig zijn waarbij het ernstige vermoeden bestaat dat zij bestemd zijn voor het bereiden, bewerken of vervaardigen van harddrugs. “Het is belangrijk dat we onze ogen en oren openhouden en dat we vermoedens melden. Elk drugslab is er één te veel,” aldus burgemeester Joyce Vermue. Daarom is de Gemeente Zundert aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem. Veel hennepkwekerijen en drugslabs worden ontruimd dankzij signalen van inwoners.[n]